Βεντούζες… Μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος.

Οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία το πιο πιθανόν είναι να γνωρίζετε το γιατροσόφι αυτό των γιαγιάδων μας για το κρυολόγημα. Έχω την εικόνα ακόμα ολοζώντανη στην μνήμη μου…. Γυρνάς μπρούμυτα με την πλάτη γυμνή, ενώ η σοφή γιαγιάκα έχει ήδη ετοιμάσει και τοποθετήσει όλα τα σύνεργα σε έναν μεγάλο δίσκο. Μια κουπίτσα του καφέ με οινόπνευμα, σπίρτα, 4-5 στρογγυλά νεροπότηρα με χοντρό γυαλί ενώ έχει ήδη τυλίξει και δέσει με κλωστή αρκετό βαμβάκι πάνω σε ένα πηρούνι…. Βουτάει το πιρούνι στο οινόπνευμα το στραγγίζει καλά, να μην στάζει καθόλου, και το ανάβει. Αμέσως και στιγμιαία βάζει το φλέγον πιρούνι στο ποτήρι και κατευθείαν το βεντουζάρει πάνω στην γυμνή πλάτη… Άουτς! Το κενό αέρος που έχει δημιουργηθεί στον άδειο χώρο του ποτηριού λόγω της θερμότητας τραβάει έντονα μέσα στο ποτήρι το δέρμα. Όσο πιο δυνατό το κρύωμα τόσο πιο έντονο και δυσάρεστο το τράβηγμα! Τώρα να πω ότι το θυμάμαι ευχάριστα ψέματα θα πω…… Αυτό επαναλαμβάνεται με όλα τα ποτήρια τα οποία βάζει και βγάζει εναλλάξ με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Η όλη διαδικασία δεν κρατούσε πάνω από 5-7 λεπτά, φαίνονταν όμως αιώνες…. Μετά ως ενθύμιο είχες και για τις επόμενες μέρες τις γνωστές στρογγυλές μελανιές στην πλάτη… Αλλά ακόμα και ως παιδί δεν μπορούσες να αρνηθείς την αποτελεσματικότητά τους. Λίγο εντριβή και κομπρεσούλα με οινόπνευμα, μερικά ζεστά ροφήματα με μέλι και λεμόνι, και γινόσουν περδίκι σε χρόνο ντε τε…. Αυτό που θυμάμαι ευχάριστα όμως το ομολογώ είναι το χουζούρι για κανα δυο μέρες στο κρεββάτι μέχρι να γίνω τελείως καλά και την απαραίτητες ασφαλώς απουσίες από το σχολείο…. Εεεε, κάποια πράγματα είναι, διαχρονικά….

Λίγη Ιστορία….

Οι βεντούζες μη νομίζετε, δεν είναι ελληνικής προέλευσης αλλά μια αρχαία τεχνική που προέρχεται από την μακρινή Κίνα. Η αρχική χρήση της ξεκίνησε με κούφια κέρατα ζώων για να τραβήξουν τις τοξίνες από τα τσιμπήματα φιδιών και μολύνσεις του δέρματος. Ενδιαφέρον ε!

Τα κέρατα σιγά-σιγά αντικαταστάθηκαν από κύπελλα μπαμπού και τελικά από γυαλί. Με την πάροδο των χρόνων οι θεραπευτικές εφαρμογές έχουν επίσης εξελιχθεί με την τελειοποίηση του ίδιου του κύπελλου, και με τις κοινωνίες που χρησιμοποιούσαν την βεντούζα ως θεραπευτική αγωγή. Η αρχαιότερη εικονογραφημένη καταγραφή της βεντούζας ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο γύρω στο 1500 π.Χ.. Μεταφράσεις ιερογλυφικού κειμένου για την αρχαία ιατρική αναφέρουν λεπτομερώς τη χρήση βεντούζα για πυρετό, πόνος, ίλιγγο, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, αδυναμία και επιτάχυνση της «θεραπευτική κρίση» της νόσου.

Από τους Αιγυπτίους, οι βεντούζες πέρασαν στους αρχαίους Έλληνες, όπου ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, τις συνιστούσε για ποικιλία παθήσεων. Η μέθοδος σταδιακά όμως ατόνησε και ξεχάστηκε.. Το ρίξαμε στην φαρμακολογία… αρχίσαμε τα αντιβιοτικά και τα σιρόπια μιας και επικρίθηκε σοβαρά από την κλασσική ιατρική ενώ οι γιατροί την απαξίωναν στο κοινό λέγοντας πως είναι κομπογιαννίτικη θεραπεία και δεν έχει καμιά ιατρική βάση.

Σήμερα επανακάμπτει διακριτικά μεν αλλά ως μία ισχυρή θεραπευτική αγωγή δε, που μπορεί να συμπληρώσει άλλες θεραπείες που κυμαίνονται από θεραπείες ευεξίας σε spa, ιατρικό μασάζ και φυσιοθεραπεία. Η κυρίαρχη λειτουργία της βασίζεται στο γεγονός ότι προάγει και βελτιώνει τη ροή της ενέργειας και του αίματος στην πάσχουσα περιοχή, η οποία ανακουφίζεται από τον πόνο και βοηθά στην ίαση. Με το τράβηγμα του δέρματος επίσης, οι μυς και τα νεύρα ξεμπλοκάρονται και χαλαρώνουν. Επιπλέον, υπάρχουν σημεία βελονισμού στην πλάτη τα οποία διεγείρονται με τις βεντούζες και αυξάνουν την ενέργεια στα όργανα που αντιπροσωπεύουν.

Ωφέλη και Χρήσεις

Τις βεντούζες οι ειδικοί τις χρησιμοποιούν για να προάγουν την υγεία σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Εμείς όμως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε άνετα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για τα πιασίματα στην πλάτη, μυϊκούς πόνους & πιασμένα νεύρα, και κυρίως να βοηθήσουμε σημαντικά στην ανάρρωση από τα κοινά κρυολογήματα όπως έκαναν οι παλαιότερες γενιές.

Άλλη μία χρήση της είναι αισθητική φύσης και αφορά την βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας μιας και βοηθάει στην τόνωση της μικροκυκλοφορίας και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας.

Υπάρχουν επίσης και κάτι μίνι βεντουζίτσες για μασάζ και ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας στο πρόσωπο πετυχαίνοντας έτσι ένα φυσικό λίφτινγκ.

Δεν ξέρω καθόλου πόσο αποτελεσματικό είναι αλλά σίγουρα ακούγεται ενδιαφέρον! Στο επόμενο διάστημα θα δω το ερευνήσω περισσότερο….

Οι Νέες Βεντούζες..

Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως στην ημερίδα ο ομιλητής πάντως δεν μας έκανε την παρουσίαση με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη φλόγα δηλαδή, αλλά με ένα ειδικό σετ όπου η αναρρόφηση γίνεται εύκολα με μια ειδική αντλία και βεντούζες σε διάφορα μεγέθη. Τέτοια σετ αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά στο ebay.

http://www.e-gynaika.com

Related Post