Βλάβη στο συκώτι: Τα 6 πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Όταν το συκώτι λειτουργεί καλά, καθαρίζει το αίμα, βοηθά στην πέψη των τροφών και καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Το συκώτι έχει επίσης την ιδιότητα να ανανεώνεται όταν υποστεί βλάβη, αντικαθιστώντας τους παλιούς ιστούς με νέα κύτταρα. Οτιδήποτε εμποδίζει τη λειτουργία του συκωτιού ή την αποκατάσταση πιθανής βλάβης του, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος. Αυτό μπορεί να είναι μία φλεγμονή, ουλές ή καρκίνος.

Συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με κακή λειτουργία του ήπατος, είναι τα εξής:

Ίκτερος

Το δέρμα και το λευκό τμήμα των ματιών μπορεί να κιτρινίσουν όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, κάτι που οφείλεται στη συσσώρευση χολερυθρίνης στο αίμα, σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ. Η ηπατίτιδα, ο καρκίνος του ήπατος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε τοξικές ουσίες ή διάφορες λοιμώξεις εμποδίζουν το συκώτι να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της χολερυθρίνης κάτω από το δέρμα.

Αλλαγές στα ούρα και τα κόπρανα

Αν είναι αποχρωματισμένα ή παρουσιάζουν αλλαγές στη συνοχή τους, πιθανόν σημαίνει ότι πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια. Αν τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα και αφρώδη ή τα κόπρανα σας είναι ωχρά και μαλακά, επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό

Φαγούρα

Ακόμα ένας σύμπτωμα ηπατικών προβλημάτων είναι η έντονη φαγούρα που χειροτερεύει με το χρόνο. Η επιδερμίδα που γίνεται ευαίσθητη στο άγγιγμα και επιρρεπής στη φλεγμονή μετά από έντονο κνησμό μπορεί να δείχνει προβλήματα στο συκώτι. Η ενυδάτωση του δέρματος βοηθάει στην ανακούφισή του και η συμβουλή του γιατρού στη συνολική θεραπεία.

Μώλωπες

Η επιβράδυνση ή η διακοπή παραγωγής πρωτεϊνών απαραίτητων για την πήξη του αίματος, έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολύ εύκολα μελανιές στο δέρμα.

Πρήξιμο

Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί καλά το άτομο μπορεί να έχει πόνο στην κοιλιά, ναυτία και εμετούς. Το φούσκωμα της κοιλιάς συνδέεται με συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό της, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ασκίτης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στα πόδια λόγω της μειωμένης παραγωγής αλβουμίνης από το συκώτι.

Απουσία συμπτωμάτων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει με το συκώτι. Περίπου οι μισοί πάσχοντες από παθήσεις του ήπατος δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχουν είναι αρκετά συνηθισμένα (κόπωση, περιστασιακός κνησμός) και μπορεί να οδηγούν σε λάθος διάγνωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει συντελεστεί στο μεταξύ σοβαρή ζημιά. Καθώς η ηπατική ανεπάρκεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά. Ο ασθενής μπορεί να έχει σύγχυση, αποπροσανατολισμό και έντονη υπνηλία, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου.

Related Post