Β – γλυκάνες : Ένα διατροφικό δώρο για την καρδιά σας

Η καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

Με δεδομένη την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα αναζητά φυσικά συστατικά που θα προσφέρουν μέσα από την καθημερινή μας διατροφή μια ασπίδα προστασίας.

Ένα από αυτά είναι οι β γλυκάνες. Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών και προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων που φαίνεται να έχουν, με προεξέχουσα την δράση τους στη μείωση της χοληστερόλης.

Αναλυτικότερα, ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός κλινικών δεδομένων έχει δείξει ότι η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, φαίνεται ότι ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα τρόφιμα (με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία) τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκάνης από βρώμη και κριθάρι σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

Που θα βρούμε όμως τις β γλυκάνες. Κυριότερες πηγές τους είναι το κριθάρι και η βρώμη και προϊόντα τους, όπως cream cracker από κριθάρι και βρώμη με β γλυκάνες. Κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Related Post