Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ψυχολογίας και υγείας, το διάβασμα μας ωφελεί πολύπλευρα.
1. Διευρύνει τους ορίζοντες παρέχοντάς μας αρκετές γνώσεις, ώστε να αντιμετωπίζουμε λιγότερες ασάφειες στην καθημερινότητά μας και βελτιώνει σημαντικά τον γραπτό και τον προφορικό λόγο.
Επίσης η τακτική ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει άνεση στο λόγο, εκλεπτυσμένη σκέψη και περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα σε ό,τι κι αν κάνουμε.
2. Αν και το διάβασμα αποτελεί μία καθιστική δραστηριότητα, έρευνες έδειξαν ότι τέτοιου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες, κάνουν καλό στη μέση με την προϋπόθεση ότι καθόμαστε σε όρθια στάση σώματος και σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά βάρους.
Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε απασχολημένοι με κάτι που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας, οπότε δεν έχουμε στο νου μας να τσιμπολογήσουμε κάτι, όπως συμβαίνει συνήθως όταν βρισκόμαστε στο σπίτι.
3. Μέσω του διαβάσματος ερχόμαστε με επαφή με καινούργια μέρη, ιδέες και προσωπικότητες, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του τρόπου σκέψης μας.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Carol Dweck, υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης, ένας σταθερός και ένας αναπτυσσόμενος.
Ο σταθερός τρόπος σκέψης σύμφωνα με την Dweck, είναι όταν κάποιος πιστεύει κάτι για τον εαυτό του, για παράδειγμα «είμαι έξυπνος» ή «είμαι αποτυχημένος», και συνεχώς αποδεικνύει αυτή την πεποίθηση αντί να προσπαθεί να την αλλάξει και να γίνει ακόμη καλύτερος αυξάνοντας την εξυπνάδα, τις ικανότητες και τα ταλέντα του.
Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι που έχουν αναπτυσσόμενο τρόπο σκέψης πιστεύουν ότι η εξυπνάδα δεν είναι έμφυτη, αλλά καλλιεργείται και βελτιώνεται με τα χρόνια και συνεχώς αναζητούν περίπλοκες και ασυνήθιστες εμπειρίες.
Η πραγματική αλλαγή του τρόπου σκέψης κατά την Dweck, συμβαίνει όταν βλέπουμε τα πράγματα με νέο τρόπο και το διάβασμα είναι ο καλύτερος για να δούμε τον κόσμο διαφορετικά. Είναι σαν να ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο και να ανακαλύπτουμε λεπτομέρειες της ζωής εκεί.
http://woman.in.gr