Δεν τρώω, κάνω δίαιτα μήνες αλλά δεν χάνω βάρος γιατί;

Την τελευταία 5ετία πληθαίνουν οι γυναίκες που επισκέπτονται διαιτολογικά γραφεία προσπαθώντας να χάσουν βάρος, ισχυριζόμενες ότι δεν τρώνε κι όμως το βάρος τους δεν μεταβάλλεται ή ακόμη και αυξάνεται πολύ εύκολα από μια μικρή παρασπονδία.

Στην πλειονότητά τους πιστεύουν πως μάλλον τρώνε πολύ κι έτσι μειώνουν κι άλλο το φαγητό τους …..το οποίο δυστυχώς αντί να μειωθεί αυξάνεται.

Το 99% των ατόμων που ασχολούνται επαγγελματικά με το αδυνάτισμα αδυνατεί επίσης να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει και πως μια γυναίκα 90 κιλών συντηρεί το βάρος της με μόλις 700-800kcal/ ημερησίως για χρόνια. Υποψιάζονται μάλιστα, πως οι υπέρβαρες πελάτισσές τους, δεν αντιλαμβάνονται πλήρως την κάθε δίαιτα με αποτέλεσμα να ψάχνουν για «κρυφές θερμίδες» και ψευδές ιστορικό της πελάτισσας!!

Το αποτέλεσμα και πάλι αρνητικό μετά από ένα ή κανένα χαμένο κιλό άλλη μια αποτυχημένη δίαιτα, άλλη μια αποτυχία στον ψυχισμό της κυρίας που βλέπει το βάρος της παρά τις στερήσεις να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Που οφείλεται;

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται έναν αριθμό θερμίδων για να επιβιώσει (θερμίδες για να χτυπάει η καρδιά, θερμίδες για τον μυικό τόνο, θερμίδες για τις εκκρίσεις των σπλάχνων κλπ) αυτές οι απαραίτητες για την ζωή θερμίδες λέγονται Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας – αυτό που ο κόσμος λέει απλά μεταβολισμός.

Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας δεν αλλάζει κατά την ενήλικο ζωή (με εξαίρεση την χρήση ναρκωτικών ουσιών/κύηση-γαλουχία/καρκίνος), απαγορεύεται να ταΐσεις έναν άνθρωπο με λιγότερες θερμίδες από αυτές που έχει ανάγκη για να ζήσει. Διότι για να καλύψει τις δεδομένες ανάγκες του θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον μυικό του ιστό για να επιβιώσει. Δηλαδή όταν τρώμε λιγότερο από τις ανάγκες μας τρώμε το κρέας μας για να ζήσουμε, όχι το λίπος μας, το κρέας μας!! Το λίπος μας αντίθετα αυξάνεται!!! Για να μας προστατέψει από πιθανό θάνατο. Έτσι καταλήγουμε να παχαίνουμε, ενώ τρώμε πολύ λιγότερο, από αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Οι γυναίκες που τρώνε λίγο έχουν χαρακτηριστικά αυξημένο τοπικό πάχος στην κοιλιά-γλουτούς και λεπτά άκρα. Όταν σηκώνουν τα χέρια τους, στο ύψος των τρικεφάλων (η πίσω πλευρά του μπράτσου) το δέρμα «κρεμάει» μαζί με το υποκείμενο λίπος δίνει μια ακαλαίσθητη όψη.

Προσοχή! Οι άνθρωποι που παχαίνουν επειδή τρώνε μεγάλες ποσότητες άρα πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχουν ανάγκη θα παρατηρήσετε ότι αυξάνουν το βάρος τους ομοιόμορφα, και όχι μόνο στην κοιλιά, και το δέρμα δεν «κρεμάει», αντίθετα είναι σφιχτό και σφριγηλό. Όταν το αποφασίσουν μάλιστα αδυνατίζουν εύκολα και γρήγορα, απλά μειώνοντας τις ποσότητες που καταναλώνουν, ποτέ όμως κάτω από τις θερμίδες του μεταβολισμού.

Μπορεί να βελτιωθεί; Και πώς;
Ναι μπορεί.

  1. Σε πρώτη φάση μετράται ο μεταβολισμός ,με ειδικό μηχάνημα έμμεσης θερμιδομετρίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνει μια υπέρβαρη γυναίκα.
  2. ακολουθείται δίαιτα τόσων θερμίδων όσων αντιστοιχούν στον μεταβολισμό , ποτέ λιγότερες. Άρα πρακτικά μια γυναίκα που έτρωγε 800kcal και ο μεταβολισμός της μετρήθηκε 1800kcal θα τρώει την ημέρα 1000kcal επιπλέον –ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΧΑΙΝΕΙ.
  3. Το σώμα αντιλαμβάνεται ότι δεν θα πεθάνει γιατί στο περιβάλλον του υπάρχει αρκετό φαγητό και σταματά να φτιάχνει αποθέματα λίπους και ταυτόχρονα δεν καταναλώνει τον μυικό του ιστό για να ζήσει (σταματάει να κρεμάει το δέρμα)
  4. μετά από κάποιο διάστημα το βάρος αρχίζει να μειώνεται μέχρι να ξαναβρεθεί σε παλαιότερο βάρος που ήταν το σώμα για χρόνια εκεί σταθεροποιείται και, μετά την πάροδο μηνών, ξαναρχίζει να μειώνεται μέχρι τα επόμενα «γνώριμα» κιλά κ.ο.κ

Πότε ξεκινάει να μειώνεται το βάρος αν τρώω περισσότερο από αυτό που έτρωγα;;

Το πρώτο που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι ενώ τρώει το διπλάσιο ίσως, από αυτό που έτρωγε, δεν παχαίνει. Αν λοιπόν υπήρχε λάθος, στην παθοφυσιολογική εξήγηση του φαινομένου, θα έπρεπε με την αύξηση του φαγητού η υπέρβαρη να παχαίνει, το οποίο όμως δεν παρατηρείται ποτέ.

Για βρείτε τον χρόνο που θα αρχίσει να μειώνεται το βάρος θα αντιστοιχήσετε τα χρόνια που τρώγατε λιγότερο με τους μήνες που θα περιμένετε. Πρακτικά αν μια γυναίκα έτρωγε λιγότερο από τον μεταβολισμό της για 6 χρόνια χρειάζονται περίπου 6 μήνες για να δει τα πρώτα κιλά να πέφτουν στην ζυγαριά.

Ακούγεται μεγάλο το διάστημα πλην όμως απαραίτητο και , για το σώμα μας γρήγορο, 12 φορές πιο γρήγορο από τον χρόνο που χρειάστηκε για να αυξηθεί το βάρος, δεδομένου ότι αντιστοιχεί 1 έτος υποσιτισμού με 1μήνα διόρθωσης.

Συμπέρασμα

Οι ολιγοφαγίες ετών, στις γυναίκες, παχαίνουν αυξάνοντας το κοιλιακό λίπος και μειώνοντας τον μυικό ιστό για να επιβιώσουν. Διορθώνεται με συγκεκριμένη δίαιτα τόσων θερμίδων όσος ο μεταβολισμός που μετράται με ειδικό μηχάνημα έμμεσης θερμιδομετρίας. Απαιτείται συνήθως χρονικό διάστημα μηνών. Κάθε απόπειρα μείωσης του φαγητού για να επιταχυνθεί η διαδικασία καταλήγει ΠΑΝΤΑ σε αύξηση του βάρους και όχι σε μείωσή του.

Συμβουλή ειδικού

  • Απολαύστε το φαγητό σας , μην ακολουθείτε υποθερμιδικές δίαιτες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, είναι πάντα επιζήμιες.
  • Τρώτε συχνά μέσα στην ημέρα και δεν θα παχύνετε.
  • Προτιμήστε φαγητά και τρόφιμα φτωχά σε λίπος, μην βάζετε πολύ λάδι στο φαγητό σας.
  • Τα 1-2 γλυκά/εβδομάδα όταν τρώτε υγιεινά και σε κανονικές ποσότητες δεν παχαίνουν.
  • Αποενοχοποιηθείτε, δεν παχαίνουν τα 20-30 γρ παραπάνω στα γεύματά σας.

Η διαχείριση τέτοιων περιστατικών απαιτεί πάντα μέτρηση του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού για υγιή και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ευθύμιος Β. Γκότσης
Κλινικός Διαιτολόγος
τ. Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος 401ΓΣΝΑ
Λεωνίδου 70, Σπάρτη
Μεσογείων 177, Αθήνα
www.drgotsisdiet.gr

Related Post