Διατροφή για άτομα που έχουν αφαιρέσει τη χολή τους

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μια συχνή χειρουργική επέμβαση, που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης και την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών.

Πρόκειται για μια επέμβαση που δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη των ασθενών, οι οποίοι μπορούν σύντομα να επανέλθουν στις διατροφικές τους συνήθειες.

Ωστόσο, η εν λόγω επαναφορά θα πρέπει να γίνει σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης ενοχλήσεων όπως η δυσπεψία, το φούσκωμα και η διάρροια. Συνήθως, το διάστημα «προσαρμογής» είναι σύντομο και κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως και λίγες εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αν και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, τη συμπτωματολογία και τη συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση, κατά το διάστημα αυτό, οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν προσοχή στην κατανάλωση λίπους και τροφίμων που είναι πλούσια σε αυτό, καθώς η αυξημένη πρόσληψή του πιθανόν να μην είναι καλά ανεκτή, προκαλώντας δυσφορία και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τηγανιτών και λιπαρών τροφίμων, γλυκών, τυποποιημένων προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, λιπαρών κρεάτων, αλλαντικών και τυριών, καθώς και φαγητών που περιέχουν βούτυρο ή άλλες λιπαρές ύλες και σάλτσες.

Related Post