Εμβόλιο με προστασία εφ’ όρου ζωής απέναντι στον κορωνοϊό;

Eπιστήμονες από την Ιαπωνία δοκιμάζουν εργαστηριακά εμβόλιο το οποίο δυνητικά μπορεί να προσφέρει προστασία εφ’ όρου ζωής απέναντι στον covid-19.

«Έχω εργαστεί πάνω σε διάφορες τεχνολογίες εμβολίων, όπως του αδενοϊού και του mRNA, αλλά το εμβόλιο που αξιοποιεί τον φορέα του ιού είναι το πιο ισχυρό και με τις λιγότερες παρενέργειες, ενώ μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό αντισώματα και ανοσία για μια ζωή», δηλώνει ο Michinori Kohara, επίτιμος ερευνητής στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικής Επιστήμης του Τόκιο ο οποίος αναζητά το αν μπορεί να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο με βάση το αυτό της ευλογιάς — το οποίο βοήθησε τον κόσμο να εξαλείψει τη θανατηφόρα ασθένεια.

Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς αναπτύχθηκε από τον Βρετανό γιατρό Έντουαρντ Τζένερ το 1796 για την αντιμετώπιση της λοιμώδους νόσου, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Στην Ιαπωνία, δεν υπάρχουν ασθενείς από το 1956 και ο περιοδικός εμβολιασμός τελείωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το εμβόλιο παραμένει το μοναδικό που έχει εξαλείψει επιτυχώς μια μολυσματική ασθένεια, με το τελευταίο γνωστό κρούσμα να είναι στη Σομαλία το 1977.

Οι κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τη συμμετοχή 200 περίπου εθελοντών. Αν οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, η τελική φάση θα ξεκινήσει αμέσως μετά, με τη μαζική παραγωγή να σχεδιάζεται το νωρίτερο το 2024. Οι δοκιμές θα γίνουν από τη ιαπωνέζικη φαρμακευτική εταιρεία Nobelpharma Co.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι τώρα για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύσσουν μια δόση που περιλαμβάνει την ακίδα πρωτεϊνής του Covid-19, η οποία παραμένει ενεργή για τον οργανισμό για περισσότερους από 20 μήνες, «επίδοση» που δεν ισχύει για κανένα άλλο εμβόλιο. Δύο δόσεις μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων αυξάνουν, επίσης τα αντισώματα.

Related Post