Επικίνδυνο το Red Bull

Κώδωνας κινδύνου για ανήλικους και εφήβους και για άλλα «ενεργειακά» ποτά

Με επιπλέον φόρο της τάξης του ενός ευρώ ανά λίτρο αποφάσισε το γαλλικό κοινοβούλιο να φορολογήσει το γνωστό ενεργειακό ποτό Red Bull, σε μία προσπάθεια προστασίας της υγείας των καταναλωτών, αναφέρει σημερινό εκτενές δημοσίευμα της γαλλικής Liberation.

Η ψήφιση της νέας αυτής φορολογικής ρύθμισης έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και αναμένεται να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το κριτήριο βάσει του οποίου ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση συνίστατο στους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο ποτό για την υγεία του καταναλωτικού κοινού, παρά το γεγονός ότι δεν περιέχει αλκοόλ.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις από μέλη του UMP, του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης του Σαρκοζί, σύμφωνα με τα οποία:

«πρέπει να πάψει η επίκληση προβλημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας να γίνονται η αφορμή για τη ψήφιση νέων φόρων», προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί μία τέτοια πολιτική και σε άλλα προϊόντα (αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα κ.ο.κ.), αυτό θα σημάνει τον οικονομικό μαρασμό χιλιάδων «ψιλικατζίδικων», καταστημάτων καπνού και πατισερί που τα εμπορεύονται.

Μόνο στην Γαλλία, η κατανάλωση του Red Bull εκτιμάται στα 60 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ η φορολόγησή του είναι ίδια με εκείνη ενός οποιουδήποτε άλλου ανθρακούχου ποτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική υπηρεσία για τη δημόσια υγεία Anses έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας τους ανήλικους και έφηβους καταναλωτές να αποφεύγουν ποτά όπως τα Red Bull, Monster ή Burn, καθώς η κατανάλωσή τους συνδέεται με ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως λόγου χάρη σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις

Πηγή: Liberation

Related Post