Επικονδυλίτιδα ποιοι δυνητικά μπορεί να προσβληθούν;

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μία πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα και οφείλεται στην έντονη, επίπονη και παρατεταμένη χρήση του.

Η πάθηση αυτή προσβάλλει συνήθως αθλητές και άτομα που κάνουν κάποια έντονη χειρωνακτική εργασία και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για ολόκληρα χρόνια. Η επικονδυλίτιδα μπορεί να αφορά την έσω ή έξω πλευρά του αγκώνα και μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους απλού τραυματισμού (πτώση, σύγκρουση). Και στις δύο περιπτώσεις, η συχνή σύσπαση των μυών του αγκώνα τόσο από την έξω όσο και από την έσω πλευρά, προκαλεί υπέρμετρη φόρτιση και τραυματισμό με αποτέλεσμα έντονο πόνο και μεγαλύτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο μέρος. Η ηλικιακή κατηγορία που νοσεί πιο συχνά από τη συγκεκριμένη πάθηση, είναι άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών.

Η έξω επικονδυλίτιδα αναφέρεται συχνά και ως «tennis elbow» καθώς παρατηρείται περισσότερο στα άτομα που ασχολούνται με το τένις. Η συνεχής έκταση του καρπού προς τα επάνω με ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα έξω μπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριμένη πάθηση. Επαγγέλματα όπως οι κρεοπώληδες, οι υδραυλικοί, οι οικοδόμοι, οι ξυλουργοί, αλλά και όσοι ασχολούνται με αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις και το σκουός, αποτελούν κάποιες από τις ομάδες που ανήκουν στις υψηλού κινδύνου.

Συμπτώματα

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται έντονος πόνος ακόμα και σε απλές κινήσεις, όπως το να σηκώσει κάποιος κάτι ελαφρύ ή να σφίξει κάτι με τη γροθιά του. Η βασική αιτία της επικονδυλίτιδας, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, είναι η κούραση και η υπερβολική καταπόνηση των μυών και τενόντων του αντιβραχίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ήπια και σταδιακά χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος ή το «κάψιμο» στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα, η ασθενής δύναμη της λαβής και η πρωινή δυσκαμψία. Ακόμα και οι απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το άνοιγμα της βρύσης, μπορούν να επιφέρουν πόνο στον ασθενή. Η ιατρική διάγνωση γίνεται με την ανάλυση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, με πίεση που ασκεί ο γιατρός στο μέρος του επικονδύλου ώστε να διαπιστώσει πόσο δυνατός και οξύς είναι ο πόνος, αλλά και με την ακτινογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλούς τρόπους ανάρρωσης τόσο από την έσω όσο και από την έξω επικονδυλίτιδα. Η χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής από τον ορθοπεδικό χρησιμοποιείται σε πρώτο στάδιο για να αντιμετωπιστούν τα βασικά συμπτώματα. Η χρησιμοποίηση ενός νάρθηκα από τον ασθενή χρησιμοποιείται ώστε να αποφεύγεται η έντονη πίεση που ασκείται σε εκείνο το σημείο και να επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο περισσότερη ξεκούραση. Αφού περάσει η πρώτη περίοδος ανάρρωσης, τότε ο ασθενής υποβάλλεται στις πρώτες φυσικοθεραπείες.

Φυσικοθεραπεία

Το ειδικό και έντονο μασάζ που χρησιμοποιείται συντελεί στο να ενδυναμώσει τις νέες ίνες κολλαγόνου οι οποίες δημιουργούνται. Ο ασθενής περνάει περίοδο ξεκούρασης, όπου τοποθετεί συχνά πάγο στο χέρι του και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το νάρθηκα. Η καλή στάση του σώματος, τα συχνά διαλείμματα στην εργασία και μερικές διατάσεις είναι απλά βήματα που στηρίζουν όλη τη διαδικασία της επαναφοράς μας στην απόλυτη ανάρρωση. Όσοι είναι αθλητές, καλό θα είναι να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στην τέλεια γνώση του αθλήματός τους και να αποφεύγουν την υπερβολική καταπόνηση.Σε μερικές περιπτώσεις υποτροπιάζουσας φλεγμονής, ίσως κριθεί απαραίτητη και η χειρουργική επέμβαση ώστε να επιτευχθεί μία τοπική αποσυμπίεσα σ την οποία μειώνεται αισθητά ο πόνος στην περιοχή των καμπτήρων μυών στην περιοχή έξω ή έσω επικονδύλου. Η προπόνηση με μέτρο αλλά και με μικρά διαλείμματα, θα βοηθήσει επιπλέον στο να μην καταπονείται ο αγκώνας μας σε τόσο μεγάλο βαθμό και θα του επιτρέψουν να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Related Post