«Μένω σπίτι». Είναι το κρισιμότερο μέτρο όλων για τον περιορισμό του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
«Ο περιορισμός στο σπίτι με “το παραμικρό σύμπτωμα” είναι απαραίτητος και εξακολουθώ να μην το βλέπω να πραγματοποιείται», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, και απευθύνει έκκληση να εφαρμόζεται η οδηγία.
• Τι σημαίνει όμως ο αυτο-περιορισμός;
Με το πρώτο σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.λπ.), επικοινωνούμε με τον θεράποντα γιατρό μας ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον αριθμό 1135, που λειτουργεί όλο το 24ωρο.
Εάν λάβουμε την οδηγία να απομονωθούμε, χρειάζεται να παραμείνουμε στο σπίτι και να αποφύγουμε την επαφή με άλλους ανθρώπους για 14 μέρες. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής.
• Τι κάνω;
✓ Μένω σπίτι
✓ Απομονώνω τον εαυτό μου από τους συγκατοίκους μου.
✓ Μένω μακριά και από το κατοικίδιό μου. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί στα κατοικίδια, αλλά καλό είναι, όταν είμαστε άρρωστοι, να μένουμε μακριά και από τα ζωάκια της οικογένειας.
✓ Διαμένω σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο -ιδανικά με παράθυρο που ανοίγει- που χρησιμοποιείται μόνο από εμένα.
✓ Μένω στο δωμάτιό μου με την πόρτα κλειστή. Περιορίζω τις μετακινήσεις μου στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν. Χρησιμοποιώ μόνο τους κοινόχρηστους χώρους, μπάνιο, κουζίνα και καθιστικό, μόνο όταν είναι απαραίτητο. Φροντίζω την ώρα που τους χρησιμοποιώ να μην βρίσκονται άλλα άτομα στον ίδιο χώρο.
✓ Παίρνω τα γεύματά μου στο δωμάτιο μου.
✓ Καλύπτω πάντα το στόμα και τη μύτη κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
✓ Απορρίπτω προσεκτικά τα χαρτομάντιλα ή ό,τι άλλο χρησιμοποίησα για την κάλυψη της μύτης και του στόματος. Πλένω σχολαστικά τα χέρια μου, στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
✓ Αν μένω μόνος, ζητώ από τους φίλους ή την οικογένεια να κάνει τα απαραίτητα ψώνια, όπως φαγητό, φάρμακα κ.λπ.
✓ Αν παραγγείλω ηλεκτρονικά, επισημαίνω η παραγγελία μου να παραδοθεί έξω από την πόρτα.
• Τι κάνουν τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού;
✓ Διαμένουν σε διαφορετικό δωμάτιο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.
✓ Πλένουν καλά τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο που έχει τεθεί σε απομόνωση ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο γίνεται με νερό και σαπούνι, σχολαστικά, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
✓ Αποφεύγουν την επαφή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία, έπειτα από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.
✓ Αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά του ατόμου που έχει τεθεί σε απομόνωση, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις.
• Ο φροντιστής
Επιλέγεται ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (άνω των 70 ετών ή άτομο με καρδιαγγειακό ή αναπνευστικό νόσημα, διαβήτη, υπέρταση ή ανοσοκατασταλμένο) να φροντίσει το άτομο σε απομόνωση.
✓Χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, αποφεύγοντας την επαφή των χεριών με τη μάσκα. Απορρίπτει τη μάσκα, όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη, καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια, εφαρμόζει υγιεινή των χεριών.
✓Εφαρμόζει υγιεινή των χεριών έπειτα από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
• Τι δεν κάνω;
✓Δεν προσκαλώ άλλα άτομα στο σπίτι.
✓Δεν πηγαίνω στη δουλειά μου, το σχολείο ή δημόσιους χώρους.
✓Δεν χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τρένα, μετρό ή ταξί.
✓Δεν μοιράζομαι πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια με άλλα άτομα στο σπίτι.
• Μου είναι πολύ δύσκολο, τι να κάνω;
Για μερικούς, ο αυτοπεριορισμός μπορεί να είναι βαρετός ή απογοητευτικός. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η διάθεση και τα συναισθήματά σας επηρεάζονται και μπορεί να έχετε χαμηλή διάθεση ή να αισθανθείτε ανησυχία ή να αντιμετωπίσετε προβλήματα στον ύπνο.
Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως να μείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας μέσω τηλεφώνου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τι πρέπει να γίνεται καθημερινά στο σπίτι;
– Να αερίζονται καλά οι κοινόχρηστοι χώροι.
– Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι επιφάνειες και τα αντικείμενα στο δωμάτιο του ατόμου με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, να ξεπλένονται και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.
– Να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο πιάτων πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και να στεγνώνονται με διαφορετική πετσέτα.
– Να καθαρίζεται τακτικά η τουαλέτα και το μπάνιο με τον ίδιο τρόπο.
Τι κάνω με τη δουλειά μου και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου;
Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, είναι σημαντικό να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης. Απαιτείται επομένως κατανόηση και υποστήριξη από εργοδότες, μέλη της οικογένειας και φίλους.
Μπορεί να βοηθήσει:
– Μιλήστε με τους γύρω σας, συμπεριλαμβανομένου του εργοδότη σας, σχετικά με τη σημασία της αυτοαπομόνωσης, για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης στον χώρο εργασίας. Εάν είστε καλά, μπορεί να είστε σε θέση να εργαστείτε από το σπίτι.
– Σχεδιάστε μαζί με την οικογένεια ή και τους φίλους σας για το πώς να διαχειριστείτε τα ψώνια και τις υπόλοιπες δουλειές σας.
– Ζητήστε από τους ανθρώπους σας να μην επισκέπτονται το σπίτι σας, ενώ είστε απομονωμένοι.
ΠΗΓΕΣ: ΕΟΔΥ, CDC, WHO, NHS