Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ατμίζουν με την επικίνδυνη “μέθοδο της σταγόνας” οι νέοι – Κίνδυνο καρκίνου έδειξε έρευνα

Ένας στους τέσσερις εφήβους που κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δοκιμάσει μια νέα επικίνδυνη μόδα στον τρόπο ατμίσματος, η οποία είναι γνωστή ως “dripping”, ή αλλιώς η “μέθοδος της σταγόνας”.

Πώς γίνεται το dripping με το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Ο χρήστης “στάζει” λίγο-λίγο το υγρό ατμίσματος απευθείας επάνω στις καυτές σπείρες της συσκευής, για να παράγει πιο πλούσιο και πιο αρωματικό καπνό.

Η “μέθοδος της σταγόνας” διαφέρει από την κανονική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου που απελευθερώνει αργά το υγρό μέσα από τον ζεστό ατμιστή και, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, μπορεί να εκθέσει τους χρήστες σε υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης και βλαβερές τοξίνες (ακόμα και χωρίς τη νικοτίνη), όπως η φορμαλδεΰδη και η ακεταλδεΰδη, οι οποίες είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 65% των ερωτηθέντων νεαρών εφήβων δήλωσε ότι ατμίζει κάνοντας “dripping” για να πετύχει πλουσιότερο καπνό, το 39% το κάνει για καλύτερη γεύση και το 28% για να πετύχει καλύτερη αίσθηση στον λαιμό όταν εισπνέει τον ατμό.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία για να θερμαίνει το υγρό και να το μετατρέπει σε ατμό (αντί για τον κάψιμο καπνού στα παραδοσιακά τσιγάρα) που εισπνέει ο χρήστης. Μία από τις κύριες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην εφηβεία είναι η αυξημένη έκθεση στη νικοτίνη, είπε ο Suchitra Krishnan-Sarin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Yale, ο οποίος μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε κατάχρηση ουσιών. Τα υγρά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να περιέχουν διάφορα επίπεδα νικοτίνης και η “μέθοδος της σταγόνας” στο άτμισμα εκθέτει τους εφήβους σε υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, σύμφωνα με την έρευνα.

ηλεκτρονικό τσιγάρο

Dripping: Ο χρήστης στάζει λίγο-λίγο το υγρό ατμίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου απευθείας επάνω στις καυτές σπείρες της συσκευής

“Ο εφηβικός εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στη νικοτίνη” είπε ο Krishnan-Sarin. Καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει έδαφος μεταξύ των καπνιστών, αλλά και ατόμων που δεν κάπνιζαν ποτέ κανονικό τσιγάρο, τόσο προκύπτουν ολοένα και συχνότερα “εναλλακτικές χρήσεις” για τις ηλεκτρονικές συσκευές ατμίσματος, όπως αυτοσχέδια κόλπα και “διαγωνισμοί” μεταξύ των νέων.

Η μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις 1.874 εφήβων μαθητών στο Κονέκτικατ. Από αυτούς, οι 1.080 είχαν κάνει, ή εξακολουθούσαν να κάνουν, ηλεκτρονικό τσιγάρο με τους 282 (26%) να παραδέχονται ότι έχουν δοκιμάσει την μέθοδο dripping.

Ο Ray Story, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Ένωσης Ατμίσματος Καπνού Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, δήλωσε το ποσοστό των ατόμων που κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο με την “μέθοδο της σταγόνας” είναι πολύ μικρό και πως ο ίδιος αποθαρρύνει κάθε χρήστη να την ακολουθεί ως μέθοδο ατμίσματος.

ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ολοένα και περισσότεροι νέοι δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και επιδίδονται σε διάφορες αυτοσχέδιες τεχνικές ατμίσματος και άτυπους “διαγωνισμούς” με τον καπνό

Τα τελευταία χρόνια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, με έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να αποτελεί “σκαλοπάτι” για να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου, κάτι που αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν θα το έκανε ποτέ.

Ο Ray Story παραδέχτηκε ότι η βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει ανάγκη από πιο αυστηρούς κανονισμούς, αλλά πιστεύει ότι το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χρήσης κανονικού καπνού.

http://www.usatoday.com

 

Related Post