Η βιταμίνη C προλαμβάνει τις πέτρες στη χολή

Η χολολιθίαση αποτελεί μια συχνή πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες. Το 80% των χολόλιθων αποτελούνται από χοληστερόλη και το υπόλοιπο 20% από άλατα (κυρίως ασβεστίου).

Η αυξημένη συγκέντρωση χοληστερόλης στη χολή και η έλλειψη ουσιών που κρατούν τη χοληστερόλη σε διαλυτή μορφή συμβάλλουν σημαντικά στο σχηματισμό λίθων.

Ένα συστατικό που φαίνεται να παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο στην πρόληψη δημιουργίας χολόλιθων είναι η βιταμίνη C. Μια μεγάλη μελέτη από την Αμερική στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 7.000 γυναίκες, έδειξε μια ισχυρή αρνητική συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης C με την εμφάνιση χολολιθίασης.

Σε μια άλλη μελέτη, όταν χορηγήθηκαν δύο γραμμάρια βιταμίνης C ημερησίως για δύο εβδομάδες σε ασθενείς με χολολιθίαση, περιορίστηκε σημαντικά η τάση σχηματισμού λίθων.

Τέλος σε μια μικρή μελέτη με ασθενείς που επρόκειτο να υποστούν χολοκυστεκτομή, η χορήγηση 500 mg βιταμίνης C τέσσερις φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο, οδήγησε στη βελτίωση της σύστασης της χολής σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Συνολικά, υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν την προστατευτική δράση της βιταμίνης C στην πρόληψη της δημιουργίας χολόλιθων, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να καθοριστεί η βέλτιστη δόση της βιταμίνης που δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη χολολίθων.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Related Post