Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 500.000 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για 6 χρόνια.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι άνδρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από 4 ώρες ανά ημέρα, είχαν 35% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με εκείνους που δεν ξεπερνούσαν τη μία ώρα. Αντίθετα, δε βρέθηκε ανάλογη συσχέτιση στις γυναίκες. Από την άλλη, οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας βρέθηκαν να έχουν 23% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι παρατηρούμενες συσχετίσεις πιθανόν να εξηγούνται τόσο από τον παρατεταμένο καθιστικό χρόνο, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κίνδυνου για την εμφάνιση της νόσου, όσο και από το γεγονός ότι η αυξημένη τηλεθέαση μπορεί να οδηγεί και σε υψηλότερη κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων που προβάλλονται σε αυτή.
Κλείνοντας, υπενθυμίζουν πως είναι ήδη γνωστό ότι η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, ο περιορισμός του αλκοόλ, η άσκηση και η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.