Η οικονομική κρίση Βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η κρίση στις οικονομίες πολλών χωρών και η μετακύλιση των βαρών στους λαούς έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απόγνωση, με θλιβερά αποτελέσματα. Ειδικά η αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών, όπως δείχνει σχετική πρώτη μελέτη που εξετάζει το φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο.

Η έρευνα (στην επιθεώρηση British Medical Journal) εκτιμά ότι η κρίση ευθύνεται για 5.000 επιπλέον αυτοκτονίες το 2009 στις 54 χώρες που εξετάζονται. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα, η οποία παρουσιάζει περίπου στάσιμο ρυθμό αυτοκτονιών, αφού η κρίση δεν είχε γίνει ακόμα αισθητή στην πραγματική οικονομία το 2009, χρονιά την οποία εξέτασαν οι ερευνητές. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά οι αυτοκτονίες ανδρών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9% το 2009, ενώ τα νεότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση, 13,3% κατά μέσο όρο.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης, δύο ειδικοί στο θέμα της αυτοκτονίας, ο Κιθ Χότον του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η Καμίλα Χο του πανεπιστημίου του Νορθάμπτον, επικαλούνται προηγούμενες μελέτες για μεμονωμένες χώρες, οι οποίες έδειχναν «ότι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει μέτρα ύφεσης βλέπουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αυτοκτονίες και σε άλλα προβλήματα υγείας».

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Οι νέοι είναι η κοινωνική ομάδα στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών στον χώρο της Ευρώπης, ενώ στις ΗΠΑ η άνοδος παρατηρείται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη διαπιστώνεται στους νέους άνδρες 15 – 24 ετών, ενώ στην Αμερική στην ομάδα των 45 – 64 ετών» γράφουν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η αύξηση των αυτοκτονιών ενδέχεται να είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά τις ψυχικές επιπτώσεις της κρίσης: σε κάθε αυτόχειρα εκτιμάται ότι αντιστοιχούν 40 μη επιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίες. Για τις 20 ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι η αύξηση των αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερη από ό,τι το 2009 και φτάνει το 10,8%. Τα στοιχεία προήλθαν από βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

http://www.makthes.gr

Related Post