Η προσφορά του κρόκου Κοζάνης στην υγεία και τη διατροφή

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Kρόκου Κοζάνης, ο γεωγραφικός προσδιορισμός του, η βιολογική δράση συστατικών του και η χρήση του στην καθημερινή μας διατροφή τονίστηκαν σε ημερίδα με θέμα «O Κρόκος Κοζάνης στην υγεία και τη διατροφή», που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Οι επιστήμονες εισηγητές της ημερίδας επισήμαναν τις φαρμακευτικές δυνατότητες που έχει ο κρόκος, τονίζοντας τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, την επίδρασή του στα λευχαιμικά κύτταρα, την αντιγηραντική του δράση, τη θετική του επίδραση στη νευροπροστασία και στην καταπολέμηση του άγχους, τη συμβολή του στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες ευεργετικές δράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος και Ευγενία Ουζουνίδου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας και άλλοι.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι κ.κ. Μόσχος Πολυσίου -καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Τσιμίδου -Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων του ΑΠΘ, Δημήτρης Γρηγοράκης -Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSC, Επιστημονικό συνεργάτης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, πρόεδρος Διατροφολογικής εταιρείας, Νικόλαος Πιτσίκας -Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας – Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ζαχαρίας Σινάκος -Αιματολόγος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ.

Πηγη:kozan.gr

Related Post