Η σημασία του ασβεστίου για μια γυναίκα που θηλάζει

Το ασβέστιο είναι ένα πολύτιμο και απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, με κύριο ρόλο τη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών και την προστασία της σκελετικής υγείας. Παράλληλα, συμμετέχει και σε άλλες βιολογικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η σύσπαση των μυϊκών και νευρικών ινών και η διαδικασία πήξης του αίματος.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες της μητέρας και του βρέφους. Ειδικότερα, βασικός στόχος είναι η προστασία της οστικής υγείας της μητέρας, καθώς εάν δε λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για την κάλυψη των αναγκών του βρέφους, ο οργανισμός θα αξιοποιήσει τις αποθήκες της μητέρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες απώλειες οστικής μάζας.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι 1.000 mg και αυξάνεται σε 1.300 mg σε περίπτωση που η μητέρα είναι έφηβη. Έτσι, προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, που αποτελούν τις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές ασβεστίου.

Εναλλακτικά, υψηλά ποσά ασβεστίου περιέχονται και σε τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, καθώς και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα. Από την άλλη, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στην πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Related Post