Η ιδέα που υπάρχει ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο δεν είναι η σωστότερη, καθώς κάθε κύτταρο του σώματος μας τρέφεται από τη ζάχαρη. Ο οργανισμός μας χρειάζεται γλυκόζη, ή αλλιώς ζάχαρη, για να έχει ενέργεια. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, το σώμα μας θα παράξει ζάχαρη από άλλες πηγές, όπως πρωτεΐνες και λιπαρά.
Συνεπώς, τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, όπως ακριβώς και τα υγιή κύτταρα, άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο, μιας και η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα στο σώμα μας.
Χρειάζεται να ανησυχούμε για τη ζάχαρη;
Παρόλο, λοιπόν, που η ζάχαρη δεν αποτελεί τροφή του καρκίνου, είναι καλή ιδέα να μειώσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά. Η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης θα μειώσει και την παραγωγή της ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα και υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Για τα υγιή κύτταρα, αυτό είναι πολύ καλό, γιατί τα κύτταρα του σώματος μας μεγαλώνουν, διαιρούνται, πεθαίνουν και αντικαθίστανται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας της ζωής. Ωστόσο, και τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να ενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, όταν το σώμα μας παράγει υπερβολική ινσουλίνη. Επομένως, κάποια ποσότητα ινσουλίνης είναι φυσιολογική για τον οργανισμό, όμως η υπερβολική ινσουλίνη κάνει γόνιμο το έδαφος για την ανάπτυξη και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός πολύ επιζήμιο.
Πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη;
Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη στη ζωή μας, ούτε και κάθε είδους υδατάνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες πηγές για πιο υγιεινούς και σύνθετους υδατάνθρακες που αποτελούν προστασία κατά του καρκίνου είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα όσπρια.
Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα τρία στοιχεία που βοηθούν στη μείωση της ποσότητας ινσουλίνης που παράγεται από το σώμα όταν τρώμε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και οι ίνες όταν καταναλώνονται ακόμα και με τον πιο απλό υδατάνθρακα, βοηθούν το σώμα να παράγει λιγότερη ινσουλίνη σε σχέση με τη ζάχαρη. Με άλλα λόγια, αν καταναλώσουμε ζάχαρη μαζί με λίγη πρωτεΐνη, λιπαρά ή ίνες, το σώμα μας δεν θα παράγει τόση πολύ ινσουλίνη, καθώς η ζάχαρη θα επεξεργαστεί πιο αργά από τον οργανισμό.
Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτό, ας σκεφτούμε το εξής παράδειγμα. Η ποσότητα της ινσουλίνης που παράγει το σώμα όταν τρώμε ένα φρούτο είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη ποσότητα που παράγεται όταν πίνουμε το χυμό του φρούτου, καθώς ο ολόκληρος καρπός περιέχει ίνες, οι οποίες εξισορροπούν τα σάκχαρα του φρούτου. Επιπλέον, όταν τρώμε σνακ, είναι προτιμότερο να φάμε ένα φρούτο και μια χούφτα ξηρών καρπών, οι οποίοι περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά και ίνες, που μπορούν να εξισορροπήσουν την ινσουλίνη, παρά δυο φρούτα σκέτα, που θα εκτοξεύσουν την παραγωγή της στο αίμα.
Συμπέρασμα
Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο, η υπερβολική ζάχαρη χωρίς τη συνοδεία πρωτεϊνών, λιπαρών και ινών για την εξισορρόπηση της ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, δεν είναι η ζάχαρη, αλλά η ινσουλίνη που ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και για να περιορίσουμε την παραγωγή της θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στην καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στα άκρα και να αποκλείσουμε εντελώς τη ζάχαρη, αρκεί να θυμόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει μέτρο. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βρείτε τη χρυσή ισορροπία στη διατροφή σας:
1. Προτιμήστε τα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχονται στα φρούτα κι αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, που υπάρχει στα κέικ, τα γλυκά, τα μπισκότα και σε άλλα παρόμοια.
2. Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί με ζάχαρη. Αν θέλετε να πιείτε χυμό, μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο 100% φυσικό χυμό φρούτων.
3. Περιορίστε τα γλυκά σε 1-2 φορές την εβδομάδα και όταν τρώτε φροντίστε να είναι ένα κανονικού μεγέθους γλυκό.
4. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένων τροφών, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων.
http://medicalnews.gr