Θαύματα κάνει το ακτινίδιο στην υγεία μας!

Η κατανάλωση ενός ακτινιδίου μετά από ένα πλούσιο γεύμα, σύμφωνα με νέα μελέτη, χαρίζει ανακούφιση ενάντια στο άβολο φούσκωμα, καθώς ενισχύει την διαδικασία της πέψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Massey, στη Νέα Ζηλανδία, το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ακτινιδίνη: ένα ένζυμο το οποίο φάνηκε να διασπά πρωτεϊνούχες τροφές όπως π.χ. το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι ταχύτερα σε σχέση με τα πεπτικά ένζυμα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πράσινο φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με προβλήματα πέψης.

Ένζυμο-«καμικάζι» διαλύει την πρωτεΐνη

«Από τα ευρήματά μας, φάνηκε ότι η κατανάλωση ακτινιδίου συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού απορρόφησης της πρωτεΐνης από το λεπτό έντερο, επιδρώντας θετικά στη γενικότερη ενεργειακή της εκμετάλλευση από τον ανθρώπινο οργανισμό», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Λαβντίπ Καούρ.

«Η ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη πέψη πρωτεϊνούχων τροφών πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ακτινιδίνης, ενός ενζύμου που εντοπίζεται μόνο στο ακτινίδιο» προσθέτει.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το εν λόγω ένζυμο είναι ικανό να διασπά πρωτεϊνούχες τροφές όπως π.χ. το γιαούρτι, το τυρί, ο τόννος και τα αβγά, ακόμη και από μόνο του, χωρίς τα υπόλοιπα πεπτικά ένζυμα.

«Κάτι τέτοιο υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ακτινιδίου μετά από ένα βαρύ πρωτεϊνούχο γεύμα, θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική λύση ιδιαίτερα στην περίπτωση ατόμων με προβλήματα πέψης» καταλήγει η δρ Καούρ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Advances in Food and Nutrition Research».

tovima.gr

Related Post