Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid 19.
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τον τελευταίο μήνα απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με ένα ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (Σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής παθολογίας).
Το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά με πολλή προσοχή τα περιστατικά και αξιολογεί τις επόμενες κινήσεις της.
Σύμφωνα, πάντως, με την κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος). Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα», υπογράμμισε ο Μαρία Θεοδωρίδου.
«Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορωνοϊού», συνέχισε η ίδια.