Στη μελέτη που έγινε, οι συμμετέχοντες περνούσαν 3 της εβδομάδας τους μαθαίνοντας και εξασκώντας τεχνικές για την προπόνηση του εγκεφάλου, όπως το να φιλτράρουν άχρηστες λεπτομέρειες κατά τη λήψη αποφάσεων. Μετά από 12 εβδομάδες, οι εθελοντές είχαν αυξήσει κατά 8% την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό τους, ένας δείκτης υγείας που ξεκινά να παρουσιάζει μείωση από την ηλικία των 20, λέει η συγγραφέας της μελέτης Sandra Bond Chapman, Ph.D.
Αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πολύ μεγαλύτερης ηλικίας (56 έως 71 ετών), η εγκεφαλική «εκπαίδευση» αποδείχθηκε ότι μπορεί να ωφελήσει τον καθένα. «Ο εγκέφαλος διεγείρεται εύκολα, ενώ μια επαναλαμβανόμενη διέγερση ενισχύει τις συνδέσεις του», σημειώνει ο Gary Small, MD, διευθυντής του UCLA Longevity Center και συνεργαζόμενος συγγραφέας του Προγράμματος Πρόληψης της νόσου του Alzheimer.
Δημοφιλείς υπηρεσίες στο διαδίκτυο, οι οποίες χρησιμοποιούν παιχνίδια για την ενίσχυση διαφόρων πτυχών του εγκεφάλου, είναι πάρα πολύ καλές για τη βελτίωση της μνήμης, λένε οι ειδικοί. Όμως, μπορεί κανείς να ακολουθήσει και δύο απλά κόλπα για να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του, ώστε να τον διατηρήσει σε καλή «φόρμα». Βέβαια, αποτελέσματα θα υπάρξουν μόνο εφόσον αυτές οι τεχνικές ενσωματωθούν ενεργά στην καθημερινή ρουτίνα.
– Κάντε ένα διάλλειμα. Η απομάκρυνση από πνευματικές ασχολίες για 3 με 5 λεπτά, θα δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα. Η έρευνα διαπιστώνει πως, παρατηρείται μια στάση όταν το μυαλό είναι διαρκώς σε σκέψεις, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει τους ρυθμούς του.
– Μην κάνετε πολλά πράγματα μαζί. Εργαζόμενοι σε πάνω από ένα πράγμα τη φορά, οδηγείστε σε υπερφόρτωση του μυαλού που προκαλεί κόπωση των μετωπιαίων λοβών, με αποτέλεσμα όλο αυτό να καταλήγει σε επιβράδυνση της αποτελεσματικότητας και της απόδοσης.
http://www.capitalhealth.gr