Κίνδυνος κατάθλιψης για… τα νυχτοπούλια

Οι δομικές διαφορές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο όσων ξυπνούν νωρίς και όσων ξυπνούν αργά ίσως εξηγούν γιατί οι «κουκουβάγιες» αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ποσοστό 10% των ανθρώπων λειτουργεί καλύτερα το πρωί και 20% κατατάσσεται στις «κουκουβάγιες». Το υπόλοιπο 70% βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Οι συνήθειες του ύπνου είναι ο επονομαζόμενος χρονότυπος κάθε ανθρώπου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Scientist, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νυχτοπούλια κοιμούνται χειρότερα, αισθάνονται αυξημένη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και καπνίζουν πολύ. Τα άτομα αυτά μοιάζουν να πάσχουν από ένα χρόνιο τζετ λαγκ.

Η Jessica Rosenberg και οι συνάδελφοί της από το Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται μαγνητική τοµογραφία διάχυσης (diffusion tensor imaging) προκειμένου να εξετάσουν τον εγκέφαλο 59 ατόμων με διαφορετικό χρονότυπο.

Στα νυχτοπούλια, παρατήρησαν αλλοιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, στις περιοχές που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Η λευκή ουσία του εγκεφάλου ρυθμίζει τη μετάδοση των σημάτων που αποστέλλουν τα νεύρα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρονότυπος βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση τζετ λαγκ», δήλωσε η Rosenberg.

Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αίτια και τα αποτελέσματα αυτής της συσχέτισης

http://www.onmed.gr

Related Post