Ερευνητές του Συστήματος Υγείας του Πάλο Άλτο και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, με επικεφαλής την Δρ Σουζαν Περσινγκ, ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες που αφορούσαν ηλικιωμένους αμερικανούς και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προβλήματα μακρινής εστίασης στην όρασή τους είχαν διπλάσιο έως και τριπλάσιο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.975 άτομα, άνω των 60 ετών, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), καθώς και για πάνω από 30.000 συμμετέχοντες στην National Health and Aging Trends Study, ηλικίας άνω των 65 ετών.
Και στις δύο έρευνες οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την όραση τους και τυχόν προβλήματα που αντιμετώπιζαν καθώς και άλλα ζητήματα υγεία, ενώ είχαν αξιολογηθεί ως προς την γνωστική λειτουργικότητά τους και τυχόν άνοια, μέσω ειδικών εξετάσεων.
Το ένα τέταρτο του δείγματος σε κάθε μελέτη είχε γνωστική έκπτωση ή άνοια.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη NHANES είχαν καλή όραση, με μόνο το 9% να μην μπορεί να δει καθαρά κάποιο άτομο στο απέναντι πεζοδρόμιο ή τηλεόραση. Το 14% είχε δυσκολία στην κοντινή εστίαση και το 30% δήλωσε ότι αισθανόταν πως τα προβλήματα όρασης παρενέβαιναν στην καθημερινότητά τους.
Στη δεύτερη μελέτη, μόνο το 7% και 5%, αντίστοιχα, είχαν προβλήματα μυωπίας και πρεσβυωπίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τόσο η αίσθηση της μη καθαρής όρασης αλλά και όταν η εστίαση σε μακρινές αποστάσεις ήταν χειρότερη από 20/40, τριπλασιαζόταν ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης. Η πρεσβυωπία δεν συντελούσε σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης.
«Είναι λογικό η εξασθένηση της όρασης να οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και επιτάχυνση της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Ομοίως, η γνωστική εξασθένηση όταν είναι σοβαρή μπορεί να προκαλέσει λειτουργική οπτική έκπτωση, ακόμα κι αν οι οφθαλμοί είναι δομικά υγιείς», εξηγεί η Δρ Περσινγκ.
Μαίρη Μπιμπή – health.in.gr