Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology.
Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από περισσότερες από 36.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν για 11.4 χρόνια, κατά μέσο όρο.
Το σωματικό βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος των εθελοντριών αξιολογήθηκαν δύο φορές: κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 3 χρόνια.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι γυναίκες που αύξησαν το σωματικό τους βάρος κατά 5% τουλάχιστον, είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, συγκριτικά με εκείνες που διατήρησαν σταθερό βάρος.
Από την άλλη, οι εθελόντριες που μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 5% τουλάχιστον, φάνηκαν να έχουν 29% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, με το όφελος να είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις γυναίκες που ήταν αρχικά παχύσαρκες.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ένα μειονέκτημα της μελέτης είναι πως η πορεία του σωματικού βάρους δεν αξιολογήθηκε μετά τα 3 έτη παρακολούθησης.
Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να κινητοποιήσουν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με αυξημένο σωματικό βάρος να στοχεύσουν σε απώλεια, καθώς, ακόμη κι αν πιστεύουν πως είναι «αργά», τα οφέλη μπορεί να είναι πολύ σημαντικά.