Δείτε ποια 4 συχνά λάθη πρέπει να αποφύγετε προκειμένου να προλάβετε τους πόνους στα γόνατα και τον περιορισμό της κίνησης που αυτός συνεπάγεται.
1. Παράλειψη προθέρμανσης
Όσο κι αν σας πιέζει ο χρόνος δεν πρέπει από την προπόνησή σας να λείπουν οι ασκήσεις προθέρμανσης. Μερικές διατάσεις ή λίγο χαλαρό περπάτημα πριν τις κύριες ασκήσεις «λιπαίνουν» την άρθρωση του γόνατος, βοηθούν να κυκλοφορήσει το υγρό που υπάρχει μέσα σε αυτήν, βελτιώνουν την ελαστικότητα των μυών και ενισχύουν τη ροή οξυγόνου στην περιοχή. Όλες αυτές οι επιδράσεις εξασφαλίζουν μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού.
2. Περιττά κιλά
Τα γόνατα «κουβαλούν» όλο το βάρος του σώματός μας, επομένως μερικά παραπανίσια κιλά τα ταλαιπωρούν σημαντικά. Όσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος τόσο μεγαλύτερη και η καταπόνηση στα γόνατα. Εάν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά το φυσιολογικό (24,9) ο χόνδρος στην άρθρωση του γόνατος εκφυλίζεται ταχύτερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνότερα φλεγμονές και τραυματισμοί.
3. Υπερβολικά έντονη γυμναστική
Σίγουρα θέλετε να αξιοποιήσετε στον μέγιστο βαθμό τον χρόνο που αφιερώνετε στη γυμναστική σας, μην ξεχνάτε όμως ότι οι έντονοι κραδασμοί σε βάθος χρόνου θα φθείρουν τα γόνατά σας, ιδιαίτερα εάν παρουσιάζετε ήδη μια ευαισθησία στις αρθρώσεις. Οι λεγόμενοι τραυματισμοί από υπερχρήση (overuse) είναι πιο συνηθισμένοι στα άτομα που κάνουν για πολύ καιρό γυμναστική που περιλαμβάνει έντονη πρόσκρουση με μια σκληρή επιφάνεια.
4. Κατ’ επανάληψη υπέρβαση των ορίων
Εάν προσπαθείτε κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα να σπάσετε το προσωπικό σας ρεκόρ στο τρέξιμο –είτε ως προς την απόσταση που θα καλύψετε είτε ως προς τον χρόνο που θα πετύχετε– τότε βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο ατυχήματος ή τραυματισμού. Το αίσθημα κούρασης θα πρέπει να είναι το «καμπανάκι» που θα σας κάνει να σταματήσετε, αφού αυτός είναι ο τρόπος να σας δείξει το σώμα σας ότι δεν αντέχει άλλο.