Από στρατιωτικό εργαστήριο ερευνών ανάπτυξης βιολογικών όπλων ενδέχεται να έχει ξεκινήσει η εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού και συνεπώς να πρόκειται για το αποτέλεσμα αποτυχημένων πειραμάτων, σύμφωνα νέες μελέτες και δηλώσεις ειδικών από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ασία (Ταϊβάν, Ινδία). {πηγή}
Η πρώτη αναφορά για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού στις αρχές Ιανουαρίου προέρχεται από το Πανεπιστήμιο «South China University of Technology», όπου δυο ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ουχάν και πιο συγκεκριμένα από ένα εργαστήριο στην Ουχάν, περίπου 280 μέτρα από την κεντρική υπαίθρια αγορά της πόλης. Η συγκεκριμένη αναφορά βασίστηκε στα ευρήματα μελέτης των διδακτορικών φοιτητών, Μποτάο Τσιάο και Λεί Χιάο, οι οποίοι ανακάλυψαν πως στο εργαστήριο του κέντρου βρίσκονταν ζώα για ερευνητικούς σκοπούς, ανάμεσα τους και 605 νυχτερίδες που αιχμαλωτίστηκαν στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και μεταφέρθηκαν στην πόλη της Ουχάν .
Ακόμα στην μελέτη αναφέρεται πως ένας ερευνητής δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο και ήρθε σε επαφή με το αίμα των ζώων και γι’ αυτό η διοίκηση τον έθεσε σε καραντίνα για 28 μέρες. Η μελέτη αυτή όμως μετά από έντονες πιέσεις από τις κινεζικές αρχές και σκληρή κριτική από πολλούς επιδημιολόγους της χώρας ανακλήθηκε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την δημοσίευση της αναθεωρημένης εκδοχής της.
Η σχέση του νέου κορωνοϊού με συγκεκριμένο εργαστήριο
Όμως, στις 24 Ιανουαρίου η αμερικανική εφημερίδα «Washington Times» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για την πιθανή σχέση της εμφάνισης του κορωνοϊού με δυο εργαστήρια στην πόλη Ουχάν, το ένα εκ των οποίων είναι το μοναδικό της χώρας με άδεια για την διεξαγωγή πειραμάτων με θανατηφόρους ιούς. Η ίδια εφημερίδα δυο ημέρες αργότερα με βάση πληροφορίες και δηλώσεις ενός πρώην αξιωματικού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, του Ντάνι Σόχαν, αποκάλυψε ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με το Ινστιτούτο Ιολογίας στην Ουχάν,το οποίο είναι μέρος του δικτύου ενός μυστικού προγράμματος της Κίνας για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.
Όμως, σάλο στις ΗΠΑ προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδα «New York Post» που αποκάλυπτε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν την θεωρία της δημιουργίας ενός θανατηφόρου ιού για την διενέργεια πειραμάτων για την εξέλιξη του σε βιολογικό όπλο, που ξέφυγαν από τον έλεγχο των τοπικών αρχών. Δίνει μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες από κινεζικές και αμερικανικές επιστημονικές και στρατιωτικές πηγές, που δίνουν μια άλλη διάσταση.
Πρώτον, ότι το μοναδικό “μικροβιολογικό εργαστήριο” στην Κίνα με δυνατότητες και έγκριση να “διαχειρίζεται” …”προχωρημένους ιούς”,όπως ο νέος κορωνοϊός (COVID-19), βρίσκεται στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου ιού. Πρόκειται για το “Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφάλειας”, που ανήκει στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, και έχει χαρακτηριστεί σε “Εργαστήριο Μικροβιολογίας Επιπέδου 4” .
Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η κυβέρνηση έστειλε στα τέλη Ιανουαρίου στην επαρχία για να βοηθήσει τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τον Δρ Τσεν Γουέϊ, Υποστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και κορυφαίου ειδικού σε θέματα βιολογικού πολέμου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και όχι τους κορυφαίους επιδημιολόγους της χώρας!
Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας στο αρχείο της εφημερίδας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ο Δρ Γουέϊ έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τους κορωνοϊούς από το 2003 και έχει μελετήσει τον SARS, τον ιό Έμπολα και τον βάκιλλο του άνθρακα, το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια του άνθρακα. Σε άλλα δημοσιεύματα της ίδια εφημερίδας αναφέρεται πως “πραγματοποιούσε ταξίδια στο Ουχάν καθώς εκεί βρίσκεται ένα από τα δυο εργαστήρια ανάπτυξης και παραγωγής βιολογικών όπλων της Κίνας”!
Η έρευνα των Ινδών
Η εφημερίδα «New York Post» επισημαίνει ότι στην Κίνα υπάρχει ιστορικό ατυχημάτων και τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που…χάνεται ο έλεγχος σε κάποιο πείραμα με ιούς. Όχι, μια αλλά δυο φορές στο παρελθόν ο θανατηφόρος ιός SARS κατάφερε να διαφύγει από συγκεκριμένο εργαστήριο του Πεκίνου. Και στις δυο περιπτώσεις οι “επιδημίες” περιορίστηκαν και δεν έλαβαν διαστάσεις. Αλλά το θέμα είναι πως γίνεται να…διαφύγουν ιού από επικίνδυνα μυστικά πειράματα.
Στις 31 Ιανουαρίου ένα προσχέδιο ερευνητικής εργασίας μιας ομάδας επιστημόνων από πανεπιστήμια της Ινδίας συνέκριναν τον κορωνοϊό (COVID-19) με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS και διαπίστωσαν πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους αλλά το σημαντικότερο πως αυτές οι ομοιότητες ήταν το αποτέλεσμα “ανθρώπινης παρέμβασης” και “βιοχημικής μηχανικής” ! Όμως, μερικές εβδομάδες αργότερο η εργασία αποσύρθηκε με σκοπό την αναθεώρησή της με βάση τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας”.
Το πιο πρόσφατο…αποδεικτικό στοιχείο προέρχεται από την μελέτη ενός καθηγητή Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, που δήλωσε πως κατά πάσα πιθανότητα ο νέος κορωνοϊός είναι “προϊόν ανθρώπινης επέμβασης” και πως πιθανότατα στην εκδοχή της κατασκευής του σε εργαστήριο θα καταλήξουν μέσα στους επόμενους μήνες οι εν εξελίξει έρευνες. Στις 22 Φεβρουαρίου σε παρουσίαση για τον COVID-19 στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην Ταϊπέι, ο δρ Φανκ Τσι Τάι, καθηγητής δημόσιας Υγείας και διακεκριμένος επιδημιολόγος, έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) είναι κατά 96% όμοιος με τον ιό RaTG13, που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες αλλά αποδείχτηκε – και είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα- πως έχει φτιαχτεί σε εργαστήριο κατά την διάρκεια πειραμάτων.
Προϊόν εργαστηρίου και όχι μετάλλαξης
Όσον αφορά στις θεωρίες ότι ο νέος κορωνοϊός διέρρευσε ή απελευθερώθηκε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ένα εργαστήριο επιπέδο 4 (BSL-4 Lab), δήλωσε ότι το ιστορικό της Κίνας στην διαχείριση εγκαταστάσεων ασφαλείας δεν είναι καλό και έχει δεχτεί σκληρή κριτική η χώρα για την παραβίαση πρωτοκόλλων ασφάλειας ενώ επιβεβαίωσε ότι στο συγκεκριμένο εργαστήριο έχουν αποθηκευτεί θανατηφόροι ιοί, όπως ο Έμπολα και ο SARS .
«Συνεπώς από επιδημιολογικής πλευράς, είναι όντως πιθανόν ότι αμινοξέα προστέθηκαν στο γενετικό υλικό τους σε εργαστήριο από ανθρώπους. Και από ακαδημαϊκής άποψης, οι μεταλλάξεις που εντοπίζονται στον κορωνοϊό είναι ασυνήθιστοι. Είναι πράγματι πιθανό ότι είναι προϊόν ανθρώπινης διεργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Τάι και συμπλήρωσε: «Αυτές οι μεταλλάξεις είναι επίσης πολύ πιθανόν να έχουν συμβεί και με φυσικό τρόπο αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες».
Όπως και πολλοί ακόμα επιδημιολόγοι, βιοχημικοί και ιατροί από όλο τον κόσμο, έκανε έκκληση να επιτρέψουν οι κινεζικές αρχές την διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας, με ανάλυση των αρχείων του εργαστηρίου του Ουχάν αλλά τόνισε πως αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει και πολλές ελπίδες για το άμεσο μέλλον, καθώς το κομμουνιστικό κόμμα είναι αρνητικό σε παρόμοια αιτήματα και το ενδεχόμενο δημόσιας ανακοίνωσης ενός ανεξάρτητου πορίσματος διεθνούς πάνελ επιστημόνων συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες.
Πάντως, η θεωρία των κινεζικών αρχών ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στην κινεζική πόλη Ουχάν, χάνει καθημερινά την αξιοπιστία της…