Κορωνοϊός: Σε ποιες ομάδες ασθενών θα χορηγηθεί τρίτη δόση των εμβολίων στη χώρα μας

Η χορήγηση θα αρχίσει από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η αναμνηστική τρίτη δόση κρίθηκε αναγκαία για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για άτομα τα οποία λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή/και θεραπειών έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και μειωμένη ανταπόκριση στα εμβόλια.

Οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα τρίτη δόση των εμβολίων εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανακοινώθηκαν κατά την ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως είπαν, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η αναμνηστική (τρίτη) δόση θα γίνεται με εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna). Αυτό ισχύει ακόμα και για όσους έχουν κάνει τις δύο πρώτες με εμβόλιο AstraZeneca. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.

Οι πρώτες πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες αποφασίστηκε να γίνει τρίτη δόση είναι:

  • Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων (π.χ. νεφρού, καρδιάς κ.λπ.) ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία γι’ αυτόν
  • Οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, HIV/AIDS, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες κ.λπ.

Το ανοσοποιητικό εξασθενούν και ορισμένα φάρμακα (υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος). Τρίτη δόση από τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός θα κάνουν και οι ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Θωράκιση των ασθενών

Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση στοχεύει στην θωράκιση των ασθενών που δεν έχουν καλή απόκριση στα εμβόλια. Η αναμνηστική δόση θα διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό, ώστε να παραγάγει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός ανέτρεψε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες. Μολονότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις προστατεύει σε ποσοστό πάνω από 90% από τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση, είναι λιγότερο αποτελεσματικός στην προστασία από την ήπια έως μετρίας βαρύτητας νόσο.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους παρότρυνε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές να αποφύγουν για τον πρώτο καιρό την επαφή με ευάλωτες ομάδες. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί, τους παρότρυνε να κλείσουν το ραντεβού τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε επίσης στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Όπως είπε, έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός 5,61 εκατομμύρια άτομα. Άλλοι 300.000 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση από τα εμβόλια. Το τελευταίο 10ήμερο εξ άλλου κλείστηκαν περίπου 90.000 νέα ραντεβού. {https://www.iatropedia.gr}

Related Post