Κορωνοϊός: Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα από Σεπτέμβριο – Τι είπε ο Πλεύρης

Τι κι αν μόλις χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιουνίου μπαίνει τέλος στη χρήση μάσκας και στα σχολεία – με την εξαίρεση των εξετάσεων – ωστόσο το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης.

Αρχικά ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «η μάσκα διατηρήθηκε στις εξετάσεις στα σχολεία όχι από επιδημιολογική άποψη αλλά για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο για να μην νοσήσει κάποιο παιδί και χάσει τη δυνατότητα να λάβει μέρος». Εξομολογήθηκε, μάλιστα, πως «μπήκα και εγώ στον προβληματισμό γιατί να μην μείνει η μάσκα για 15 ημέρες αλλά ήταν σαφής η εισήγηση της επιτροπής».

Ο Θάνος Πλεύρης ρωτήθηκε και για τον σχεδιασμό όσον αφορά τον κορωνοϊό από το φθινόπωρο και απάντησε ότι «το αρχικό σχέδιο είναι να υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείξει δυναμική η πανδημία».

Τα σενάρια

«Το ένα σενάριο που ελπίζουμε να υλοποιηθεί είναι ότι ο κορωνοϊός θα ακολουθήσει τη λογική των άλλων πανδημιών οι οποίες από το δεύτερο προς τρίτο έτος πάνε σε ενδημική φάση για να πάμε σε απαραίτητα και όχι αυστηρά μέτρα» είπε ο κ. Πλεύρης, ωστόσο, συμπλήρωσε, «αν δούμε κατάσταση έξαρσης ή κάποια μετάλλαξη τότε όλα είναι στο τραπέζι».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε φάση συμβίωσης με τον κορωνοϊό ώστε τα μέτρα να αφορούν τις ομάδες που είναι ευάλωτες σε αυτόν.

«Η αίσθηση είναι ότι δεν θα πάμε σε πίεση στο ΕΣΥ αλλά σε μέτρα για τις πιο ευάλωτες ομάδες» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά το εμβόλιο είπε πως «ευελπιστούμε από Σεπτέμβριο να έχουμε ένα εμβόλιο που θα κινείται στη λογική αυτού της γρίπης και να είναι ετήσιο. Ευελπιστούμε να έχει ξεκαθαριστεί αυτό τον Ιούλιο για να ξέρουν οι πολίτες ποιος είναι ο προγραμματισμός».

Για το ενδεχόμενο, τέλος, εμβολιασμού για τον κορωνοϊό ξανά από τον Σεπτέμβριο είπε μιλώντας στο Open ότι «οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες» αφήνοντας ανοιχτό το τι θα αποφασιστεί για τα παιδιά.

Related Post