Μήπως σας ταλαιπωρεί κάποια κρυφή φλεγμονή;

Θα μπορούσε μια επίσκεψη στον ειδικό παθολόγο κάνοντας έναν έλεγχο με έξυπνες εξετάσεις να σώσει τη ζωή σας; Απολύτως. Ανακαλύπτοντας το αν ή όχι πάσχετε από κρυφή φλεγμονή είναι κρίσιμο, διότι σχεδόν κάθε σύγχρονη ασθένεια προκαλείται ή επηρεάζετε από αυτή.

Θα πρέπει να γνωρίζετε εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει την ικανότητά να καταστείλει τη φλεγμονή στο σώμα σας ή έστω να την μειώνει, προσέξτε. Καθένας μας είναι υπεύθυνος απέναντι στην ασθένεια και την πρόωρη γήρανση.

Ευτυχώς με την βοήθεια της προληπτικής ιατρικής μπορούμε να έχουμε άμεση αντιμετώπιση των αιτίων της φλεγμονής και την εκμάθηση πώς να ζήσουμε έναν αντι-φλεγμονώδη τρόπο ζωής και να βελτιώσουμε δραματικά την υγεία μας.

Ας επανεξετάσουμε λοιπόν ποιες είναι οι κύριες αιτίες της φλεγμονής και ας δούμε με απλά βήματα κλειδιά μια απλή προσέγγιση, που θα σας βοηθήσει να σωπάσουν οι πυρκαγιές που φέρνουν το σώμα σας εκτός ελέγχου χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Φλεγμονή: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Ο καθένας που έχει ένα πόνο στο λαιμό, εξάνθημα, κνίδωση, ή ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο ξέρει για τη φλεγμονή. Αυτά είναι όλα φυσιολογικά συμπτώματα για την κατάλληλη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού -αμυντικού συστήματος του οργανισμού σας- στη μόλυνση και το τραύμα.

Αυτό το είδος της φλεγμονής είναι καλή. Το χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε -για να μας βοηθήσει να καθορίσουμε φίλο από τον εχθρό.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το σύστημα άμυνας ξεμείνει. Πολλοί από μας είναι εξοικειωμένοι με μια υπερδραστήρια ανοσολογική απάντηση και πάρα πολύ φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε κοινές συνθήκες όπως οι αλλεργίες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτοάνοση ασθένεια, και το άσθμα. Αυτή είναι κακή φλεγμονή, και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί να γίνει καταστροφική.

Αυτό που λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν είναι ότι όταν τρέχει κρυφά η φλεγμονή είναι η αιτία όλων των χρόνιων ασθενειών που βιώνουμε -συνθήκες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, άνοια, η κατάθλιψη, ο καρκίνος, ακόμη και τον αυτισμό.

Σε μια μελέτη ενός γενικά «υγιή» πληθυσμού ηλικιωμένων διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης 6 (δύο δείκτες συστηματικής φλεγμονής) ήταν 260% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Η αύξηση των θανάτων οφείλεται σε καρδιαγγειακές και άλλες αιτίες. Μπορούμε να αισθανόμαστε υγιείς, αλλά αν αυτή η φλεγμονή μαίνεται μέσα μας, τότε είμαστε σε δύσκολη θέση.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η απάντησή μας στον άμεσο τραυματισμό, μόλυνση ή προσβολή. Είναι η χρόνια, υποβόσκουσα φλεγμονή που καταστρέφετε σιγά-σιγά τα όργανά μας και έχει την ικανότητά να λειτουργεί άριστα και να μας να οδηγεί σε ταχεία γήρανση.

Μια κοινή θεραπεία, όπως αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη) και τα στεροειδή όπως πρεδνιζόνη -αν και συχνά χρήσιμα για οξέα προβλήματα- μπορεί να παρεμβαίνει στις δικές της ανοσολογικές απαντήσεις του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, οι πραγματικές συνέπειες από τις στατίνες στη μείωση των καρδιακών παθήσεων, μπορεί να μην έχει τίποτα να κάνει με τη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και με την ακούσια παρενέργεια τους για τη μείωση της φλεγμονής.

Αλλά το να λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή είναι η σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φλεγμονής;

Όχι

Εδώ είναι πώς η ιατρική σκέφτεται για την φλεγμονή…

Πώς θα εντοπίσετε τα αίτια της κρυφής φλεγμονής

Έτσι, αν η φλεγμονή και οι ανοσοποιητικές ανισορροπίες αποτελούν τη ρίζα των περισσότερων σύγχρονων ασθενειών, πώς μπορούμε να βρούμε τις αιτίες και να πάρουμε πίσω το σώμα μας;

Πρώτον, θα πρέπει να προσδιορίσει τα κίνητρα και τις αιτίες της φλεγμονής.

Στη συνέχεια, πρέπει να επαναφέρουμε την φυσική ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν.

Ως γιατρός, η δουλειά μου είναι να βρίσκω αυτούς τους φλεγμονώδεις παράγοντες -μοναδικούς για κάθε άτομο- να δούμε πώς οι διάφορές στον τρόπο ζωής, το περιβάλλον, ή μολυσματικοί παράγοντες συμβάλλουν στο να μην γυρίσει το ανοσοποιητικό σύστημα εκτός ελέγχου και αποτέλεσμα αυτού είναι μια σειρά από χρόνιες ασθένειες.

Ευτυχώς, ο κατάλογος των πραγμάτων που προκαλούν φλεγμονή είναι σχετικά μικρός:

Κακή διατροφή -ως επί το πλείστον η ζάχαρη, εξευγενισμένα άλευρα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και φλεγμονώδη λίπη, όπως trans και κορεσμένα λίπη
Η έλλειψη άσκησης
Στρες
Κρυφές ή χρόνιες μολύνσεις από ιούς , βακτηρίδια, ζυμομύκητες, ή παράσιτα
Κρυφά αλλεργιογόνα από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον
Τοξίνες όπως ο υδράργυρος και τα φυτοφάρμακα
Τοξίνες και τα αλλεργιογόνα
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έννοια της φλεγμονής είναι συγκεκριμένη για κάθε οργανισμό. Στην πραγματικότητα, εάν μπορείτε να διαβάσετε ένα ιατρικό περιοδικό από κάθε τομέα της ιατρικής, θα βρείτε ατελείωτα άρθρα σχετικά με το πώς η φλεγμονή είναι η ρίζα των προβλημάτων με το συγκεκριμένο όργανο ή την περιοχή που θα επικεντρωθείτε.

7 βήματα για να ζούμε μια αντι -φλεγμονώδη ζωή

Έτσι, αφού έχετε καταλάβει τις αιτίες της φλεγμονής στη ζωή σας, πρέπει να απαλλαγείτε οριστικά από αυτή, το επόμενο βήμα είναι να κρατήσετε έναν ζωντανό αντι-φλεγμονώδη τρόπο ζωής. Αλλά πώς θα το κάνετε αυτό;

Εδώ είναι τι προτείνω. Πρόκειται για ένα αφοπλιστικά απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη τις μακροβιότητα σας:

Whole Foods – Φάτε ολόκληρα τα τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικά βασισμένη διατροφή, η οποία είναι αντι-φλεγμονώδη. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε μη, επεξεργασμένες τροφές, ολόκληρες, νωπές, πραγματικά τρόφιμα, όχι γεμάτα ζάχαρη και τρανς λιπαρά, και τέλος υψηλά σε ισχυρά αντι-φλεγμονώδη συστατικά που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά.

Υγιή λίπη – Δώστε στον εαυτό σας μια αλλαγή λαδιών με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λίπη με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και τα αβοκάντο, και μην ξεχνάτε να καταναλώνετε περισσότερα ω-3 λιπαρά.

Η τακτική άσκηση – Οι τελευταίες έρευνες,συγκλίνουν στο ότι η τακτική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα σας, διορθώνει και αποτρέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη, και είναι το κλειδί για τη βελτίωση της διάθεσής σας για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις του στρες. Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση είναι η βάση, από μια μικρή χούφτα αλλαγών που σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας σε όλη σχεδόν την επιστημονική βιβλιογραφία.

Χαλαρώστε – Μάθετε πώς να συμμετέχει το πνευμονογαστρικό νεύρο σας. Αυτό το ισχυρό νεύρο χαλαρώνει όλο το σώμα σας και μειώνει τη φλεγμονή όταν με την πρακτική της γιόγκα ή διαλογισμού, αναπνέετε βαθιά, ή ακόμη όταν κάνετε και ένα ζεστό μπάνιο.

Αποφύγετε αλλεργιογόνα – Αν έχετε αλλεργίες τροφίμων, μάθετε σε τι είστε αλλεργικοί και σταματήστε να τρώτε τα τρόφιμα αυτά -γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι δύο συνήθεις ύποπτοι.

Θεραπεύστε το έντερό σας – Πάρτε προβιοτικά για να βοηθήσετε την πέψη σας και να βελτιώσετε την ισορροπία των υγιών βακτηρίων στο έντερό σας, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή.

Συμπλήρωμα – Πάρτε ιχνοστοιχεία συμπληρωμάτων, ιχθυέλαια, βιταμίνη D, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Η συνολική αυτή προσέγγιση για τη φλεγμονή και την εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος σας, ακουμπάει τον πυρήνα σε ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα του σώματος σας.

Στο μέλλον , οι ειδικότητες των γιατρών δεν θα έχουν πλέον εξειδίκευση όπως στην καρδιολογία, στη νευρολογία ή στην γαστρεντερολογία, αλλά θα υπάρχει μία εξειδίκευση που θα τα ανατρέπει όλα. Γιατρός ειδικός στην φλεγμονή, είναι η εξειδίκευση του μέλλοντος .

health.in.gr

Related Post