Μην κάνετε δίαιτα στην εγκυμοσύνη, το παιδί σας μπορεί να εκδηλώσει σχιζοφρένεια!

Το ότι η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι το γνωρίζαμε. Το ότι η διατροφή σε μία έγκυο γυναίκα είναι σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου είναι κάτι που επίσης γνωρίζαμε.

Αυτό όμως που δε γνωρίζαμε είναι ότι οι έγκυες γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 30% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, το οποίο, μπορεί, αργότερα στη ζωή του να παρουσιάσει σχιζοφρένεια ή άλλων ειδών ψυχώσεις.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, βασίστηκε σε 526.042 Σουηδούς που γεννήθηκαν μεταξύ του 1982 και του 1989. Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μία σαφής συσχέτιση μεταξύ της κύησης και του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 3.000 παιδιά που οι μητέρες τους ακολούθησαν αυστηρή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ανέπτυξαν συναισθηματικές ψύχωσεις ή σχιζοφρένεια.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μέλλουσες μανούλες που δεν κατάφεραν να πάρουν την συνιστώμενη ποσότητα βάρους, όπως θεωρείται από τους γιατρούς, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν ένα παιδί που θα μπορούσε να αναπτύξει μία σοβαρή ψυχική ασθένεια στην εφηβεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ευρήματα έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις από προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με εγκεφαλική παράλυση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Euan Mackay, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εξαιρετικά χαμηλή αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – λιγότερο από 8 κιλά για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος – συσχετίστηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο στους απογόνους να παρουσιάσουν συναισθηματικές ψυχώσεις, σε σύγκριση με τις γυναίκες που πήραν τη συνιστώμενη ποσότητα του βάρους για τον τύπο του σώματός του»

Ο Sir Robin Murray, καθηγητής Ψυχιατρικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών, King College του Λονδίνου, προειδοποιεί παρ’ όλα αυτά: «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερο, και η συμβουλή παραμένει η ίδια: να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και να διατηρούνται υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , να λαμβάνουν φυλλικό οξύ, να μην καπνίζουν και να μην κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών».

Related Post