Νέα μελέτη δείχνει τους κίνδυνους της υψηλής κατανάλωσης αλατιού

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.630 ενήλικες, ηλικίας 25-46 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 12 χρόνια. Από τους εθελοντές ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, ενώ πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, αιμοληψία και συλλογή ούρων 24ώρου, για τον προσδιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που κατανάλωναν περισσότερα από 6,8 γραμμάρια αλατιού ανά ημέρα, είχαν από 13% έως 75% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη αλατιού. Μάλιστα, η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλατιού για την υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως η συστηνόμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι 5 γραμμάρια, ενώ για τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού αρκούν 2-3 γραμμάρια ανά ημέρα.

Related Post