Κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη εξαφάνισε τον καρκίνο του ορθού – το ορθό είναι τα τελευταία 12-15 του γαστρεντερικού σωλήνα και τελειώνει εκεί όπου ξεκινά ο πρωκτός-, σε 14 ασθενείς που έλαβαν πειραματική ανοσοθεραπεία.
Ένας από τους συμμετέχοντες, η Sascha Roth, ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Μανχάταν για ακτινοθεραπείες όταν είδε τα αποτελέσματα, δήλωσε το Memorial Sloan Kettering. Τότε ήταν που οι γιατροί ανακοίνωσαν τα καλά νέα: Ήταν πλέον απαλλαγμένη από τον καρκίνο. «Το είπα στην οικογένειά μου», δήλωσε η Roth στους New York Times. «Δεν με πίστεψαν».
Τα ίδια αξιοσημείωτα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί σε 14 ασθενείς μέχρι σήμερα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο New England Journal of Medicine. Όλοι οι ασθενείς είχαν καρκίνο του ορθού σε προχωρημένο στάδιο, με μια σπάνια μετάλλαξη. Είναι η πρώτη φορά που θεραπεύονται από καρκίνο όσοι μετείχαν σε πειραματική μέθοδο θεραπείας.
Τους χορηγήθηκε εξάμηνη θεραπεία με ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο που ονομάζεται dostarlimab, από τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση της έρευνας. Ο καρκίνος εξαφανίστηκε σε κάθε έναν από αυτούς – μη ανιχνεύσιμος με φυσική εξέταση, ενδοσκόπηση, σαρώσεις PET ή μαγνητικές τομογραφίες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Πρόκειται για μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτό που έγινε στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, ήταν η πρώτη κλινική έρευνα της ουσίας σε όγκο καρκίνου ορθού.
Πόσο κοστίζει το φάρμακο και πώς λειτουργεί
Το φάρμακο κοστίζει περίπου 11.000 δολάρια ανά δόση, αναφέρουν οι Times. Χορηγήθηκε σε κάθε ασθενή κάθε τρεις εβδομάδες για έξι μήνες και λειτουργεί εκθέτοντας τα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει.
«Αυτή η νέα θεραπεία είναι ένα είδος ανοσοθεραπείας, μια θεραπεία που μπλοκάρει το σήμα “μη με φας” στα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα εξαλείψει», εξηγεί ο Dr. David Agus, ιατρικός συνεργάτης του CBS News.
«Η θεραπεία στοχεύει σε έναν υποτύπο καρκίνου του ορθού που το σύστημα επιδιόρθωσης του DNA δεν λειτουργεί. Όταν αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί υπάρχουν περισσότερα λάθη στις πρωτεΐνες και το ανοσοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει αυτά και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα».
Μετά από έξι ή περισσότερους μήνες παρακολούθησης, οι ασθενείς συνέχισαν να μην εμφανίζουν κανένα σημάδι καρκίνου – χωρίς να χρειάζονται τις συνήθεις θεραπείες χειρουργικής επέμβασης, ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας – και ο καρκίνος δεν εμφανίστηκε ξανά σε κανέναν από τους ασθενείς, οι οποίοι είναι πλέον απαλλαγμένοι για ένα εύρος έξι έως 25 μηνών μετά το τέλος της δοκιμής.
«Είναι απίστευτο να ανταποκρίνεται κάθε ασθενής σε μια κλινική δοκιμή σε ένα φάρμακο, κάτι σχεδόν ανήκουστο», δήλωσε ο Agus, προσθέτοντας ότι «αφορά στον ρόλο της εξατομικευμένης ιατρικής – δηλαδή τον εντοπισμό ενός υποτύπου καρκίνου για μια συγκεκριμένη θεραπεία, αντί να αντιμετωπίζονται όλοι οι καρκίνοι με τον ίδιο τρόπο».
Δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες
Μια άλλη έκπληξη από τη μελέτη ήταν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν είχε σοβαρές παρενέργειες.
«Η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοβολία έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη γονιμότητα, τη σεξουαλική υγεία, τη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης», δήλωσε η Dr. Andrea Cercek, ιατρική ογκολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. «Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής είναι ουσιαστικές, ειδικά σε εκείνους που η συνήθης θεραπεία θα επηρέαζε τη δυνατότητα τεκνοποίησης. Καθώς η επίπτωση του καρκίνου του ορθού αυξάνεται στους νέους ενήλικες, η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο».
Αισιόδοξοι οι επιστήμονες
Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η δοκιμή πρέπει τώρα να επαναληφθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη και σημείωσαν ότι η μικρή μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε ασθενείς που είχαν μια σπάνια μετάλλαξη στους όγκους τους. Αλλά υποστηρίζουν ότι η πλήρης ύφεση του καρκίνου στο 100% των ασθενών που συμμετέιχαν είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο πρώιμο μήνυμα.
Η Dr. Hanna K. Sanoff του Lineberger Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν οι ασθενείς θεραπεύονται. «Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για να διαπιστωθεί εάν μια κλινική πλήρης ανταπόκριση στο dostarlimab ισοδυναμεί με θεραπεία», έγραψε η Δρ Sanoff σε άρθρο που συνοδεύει τη δημοσίευση. Ωστόσο, σημείωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν μεγάλη αισιοδοξία».
Η δοκιμή αναμένεται να συμπεριλάβει περίπου 30 ασθενείς, γεγονός που θα δώσει μια πληρέστερη εικόνα για το πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το dostarlimab σε αυτή την ομάδα.
Με πληροφορίες από CBSnews.com