Οι βιολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

Περισσότερο άγχος και ψυχολογικά προβλήματα βιώνουν εξαιτίας της κρίσης οι νεαροί Έλληνες σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στη Σουηδία, ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις μιας νέας ελληνο-σουηδικής επιστημονικής έρευνας, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.

Η δειγματοληπτική συγκριτική μελέτη, διεξήχθη μεταξύ περίπου 240 φοιτητών των πανεπιστημίων της Αθήνας και του Λίνκεπινγκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS ONE”.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η οικονομική κρίση έχει βιολογικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων, οι οποίοι δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον τους σε σχέση με τους Σουηδούς συνομηλίκους τους και γι’ αυτό νιώθουν περισσότερο αγχωμένοι.

Το 42% των Ελλήνων φοιτητών ανέφεραν ότι είχαν βιώσει σοβαρά γεγονότα στη ζωή τους έναντι 23% των Σουηδών, το 47% των Ελλήνων ανέφεραν ότι έχουν αρκετό στρες έναντι 21% των Σουηδών και το 24% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα για το μέλλον τους έναντι μόλις 5% των Σουηδών νέων.

Η μελέτη επισημαίνει ότι, από κάθε άποψη, οι Έλληνες νέοι αναφέρουν χειρότερη ψυχική υγεία. Από την άλλη όμως, όταν έγινε μέτρηση ενός τυπικού βιολογικού δείκτη της ψυχικής υγείας, της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή οι Έλληνες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης.

Ο επικεφαλής της μελέτης Σουηδός καθηγητής ιατρικής κοινωνιολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας Tomas Faresjo δήλωσε πως αυτό το απρόσμενο εύρημα «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι οι φοιτητές στην Αθήνα είναι λιγότερο αγχωμένοι από εκείνους στο Λίνκεπινγκ. Ξέρουμε από άλλες μελέτες ότι άνθρωποι που είναι καταθλιπτικοί, ψυχικά εξαντλημένοι ή υποφέρουν από σύνδρομο χρόνιου στρες, στην πραγματικότητα έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Οι άνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν αρκετά καλά με πιο σύντομες περιόδους στρες, όμως μετά από κάποιο χρόνο το σώμα τους δεν μπορεί να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα στρες και τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να πέφτουν. Αν οι παράγοντες του στρες παραμείνουν, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

«Η μελέτη δείχνει ότι η υγεία των νεαρών Ελλήνων είναι σημαντικά χειρότερη από εκείνη των νεαρών Σουηδών. Μπορεί κανείς να υποπτευτεί ότι η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα αρχίζει να έχει βιολογικές συνέπειες για τους κατοίκους της χώρας», πρόσθεσε.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν ο Μάριος Χατζηαρσένης (Κέντρο Υγείας Ελευσίνας – Θριάσειο Νοσοκομείο) και η Βασιλική Σαπουνά (Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών).

http://www.enet.gr

Related Post