Σε περίπτωση πονόδοντου, οι Νεάντερταλ της Ισπανίας φαίνεται πως μασούσαν τον φλοιό από το δέντρο της λεύκας, ο οποίος περιέχει μια ουσία παρόμοια με την ασπιρίνη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρησιμοποιούσαν και τον μύκητα της πενικιλίνης, αποκαλύπτουν δείγματα αρχαίας οδοντικής πλάκας. Η διεθνής μελέτη, στην οποία συμμετείχε η διακεκριμένη ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στη Γερμανία, βασίστηκε στην ανάλυση DNA που βρέθηκε στην τρυγία (πέτρα) της οδοντοστοιχίας τεσσάρων Νεάντερταλ, οι οποίοι ζούσαν πριν από περίπου 42.000 έως 50.000 χρόνια στην σπηλιά Ελ Σιδρόν της βόρειας Ισπανίας. Είναι μάλιστα οι αρχαιότερες οδοντικές πλάκες που έχουν ποτέ αναλυθεί γενετικά.
Τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφής που βρέθηκαν κολλημένα στα δόντια των ξαδέρφων του σύγχρονου ανθρώπου, άνοιξαν ένα παράθυρο στις διατροφικές συνήθειες αλλά και τα γιατροσόφια των Νεάντερταλ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Κούπερ, διευθυντή του Αυστραλιανού Κέντρου Αρχαίου DNA του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, παρουσιάζουν τα ευρήματα στο περιοδικό Nature. «Η συμπεριφορά τους και η διατροφή τους μοιάζει πολύ πιο εξεζητημένη και πολύ πιο όμοια με τη δική μας, με πολλούς τρόπους. Βρήκαμε ότι ένας από τους Νεάντερταλ έτρωγε ασπιρίνη και ανακαλύψαμε μέσα του τον μύκητα της πενικιλίνης. Η χρήση αντιβιοτικών είναι άκρως εντυπωσιακή. Ασφαλώς τα ευρήματά μας έρχονται σε αντίθεση με την μάλλον απλοϊκή εικόνα που έχει σχηματισθεί για τους αρχαίους συγγενείς μας στη λαϊκή φαντασία» είπε ο Κούπερ.
Όσον αφορά τη διατροφή τους, η μελέτη δείχνει ότι οι Νεάντερταλ κατανάλωναν ό,τι υπήρχε διαθέσιμο στο περιβάλλον, γι’ αυτό και η δίαιτά τους ήταν διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Στο σπήλαιο Ελ Σιδρόν ήταν βασικά φυτοφάγοι, τρώγοντας βρύα, άγρια μανιτάρια, φλοιούς δέντρων και κουκουναρόσπορους. Στο σπήλαιο Σπι του σημερινού Βελγίου, αντίθετα, έτρωγαν κρέας ρινόκερου και άγριων προβάτων μαζί με μανιτάρια (ο πρόδρομος της γαλλικής κουζίνας).
Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν τα βακτήρια στο στόμα των Νεάντερταλ και διάβασαν το αρχαιότερο μικροβιακό γονιδίωμα που έχει ποτέ αλληλουχηθεί, ενός μικροοργανισμού ηλικίας 48.000 ετών που σχετιζόταν με την ουλίτιδα. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι, που περιστασιακά είχαν σεξουαλικές επαφές, άρχισαν να ανταλλάσσουν μικρόβια πριν από τουλάχιστον 180.000 χρόνια, πιθανώς μέσω των φιλιών.
πηγή: in.gr