Οι 5 κακές συνήθειες που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία

Όταν μιλάμε για κακές συνήθειες, συνήθως μας έρχεται στο μυαλό το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή. Ωστόσο, οι πιο ανθυγιεινές μας συνήθειες δεν αφορούν στη συμπεριφορά μας, αλλά σχετίζονται με την ψυχολογική μας κατάσταση.

Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτές τις συνήθειες θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινότητά μας.

1. Απομακρυνόμαστε και νιώθουμε μοναξιά
Η μοναξιά είναι καταστροφική τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία. Μας κάνει να αισθανόμαστε ευάλωτοι απέναντι στους άλλους, με αποτέλεσμα να γινόμαστε επιφυλακτικοί και απόμακροι. Πολλές φορές νομίζουμε πως αυτή είναι μια λογική και συνετή προσέγγιση που μας προστατεύει από το να πληγωθούμε, ενώ στην πραγματικότητα μας απομακρύνει από ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη και δημιουργική.

2. Μειώνουμε τον εαυτό μας μετά από μια αποτυχία
Η αποτυχία είναι ένα μάθημα ζωής που μπορεί να μας διδάξει πώς να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις στο μέλλον. Δυστυχώς, η «αυτόματη» αντίδρασή μας στην αποτυχία είναι να πιστέψουμε ότι θέσαμε ανέφικτους στόχους ή ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για να πετύχουμε. Μειώνοντας τον εαυτό μας και τις προσδοκίες μας δεν πρόκειται να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

3. Κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική μετά από ένα πλήγμα στην αυτοπεποίθησή μας
Η αυτοπεποίθηση μας κάνει πιο «ανθεκτικούς» απέναντι στην απόρριψη ή την αποτυχία. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές γινόμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας όταν οι άλλοι μας σχολιάζουν αρνητικά. Γνωρίζουμε καλύτερα από τους άλλους τι αξίζουμε· όταν η αυτοπεποίθησή μας πέφτει δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες και τα ταλέντα που θα μας βοηθήσουν να προοδεύσουμε.

4. Η ενοχή μας αποτρέπει να διορθώσουμε τα λάθη
Η ενοχή σε… μικρές δόσεις μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, καθώς μας προειδοποιεί για όλα όσα μπορεί να πληγώσουν αυτούς που αγαπάμε. Όταν ζητάμε συγγνώμη και μας συγχωρούν για ένα λάθος που κάναμε, η σχέσεις μας με τους άλλους αποκαθίστανται και οι ενοχές εξαφανίζονται. Πολλές φορές όμως οι εντάσεις παραμένουν επειδή αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας.

5. Βυθιζόμαστε στη θλίψη
Όταν κάτι μας αναστατώνει ή μας στεναχωρεί, είναι φυσικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συνέβη και να αναζητούμε πιθανές λύσεις. Συχνά όμως «κολλάμε» στα γεγονότα, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνουμε τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια συναισθήματα. Αυτό μας δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες και εμμονές. Με τον τρόπο αυτό πυροδοτείται η αντίδραση του οργανισμού ενάντια στο στρες και με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης, αλκοολισμού, διατροφικών διαταραχών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

http://www.onmed.gr

Related Post