Ολλανδία: Γυναίκα κόλλησε δεύτερη φορά κορωνοϊό και πέθανε – Πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος ανθρώπου που νόσησε δύο φορές από κορωνοϊό σημειώθηκε στην Ολλανδία, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανοσία και τα αντισώματα.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases πρόκειται για μία γυναίκα 89 ετών που υπέφερε από μία σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών και το ανοσοποιητικό της σύστημα ήταν «καταπονημένο» από τη θεραπεία που λάμβανε. Το γεγονός καταγράφηκε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

Οι ερευνητές ωστόσο δήλωσαν πως η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού της γυναίκας θα μπορούσε να ήταν «επαρκής» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο νωρίτερα φέτος με έντονο βήχα και πυρετό βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Πήρε εξιτήριο πέντε ημέρες αργότερα όταν «εκτός από επίμονη κόπωση σε έναν βαθμό, τα συμπτώματά της υποχώρησαν πλήρως».

Ωστόσο δύο ημέρες μετά τη χημειοθεραπεία και 59 μετά από την πρώτη της μόλυνση από κορωνοϊό η γυναίκα εμφάνισε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Βρέθηκε και πάλι θετική στον κορωνοϊό ενώ δεν ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα της. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε την όγδοη ημέρα. Δύο εβδομάδες αργότερα, η γυναίκα κατέληξε.

Η 89χρονη δεν έκανε τεστ μεταξύ των λοιμώξεων. Ωστόσο, κατά την εξέταση των δειγμάτων και στις δύο περιπτώσεις, διαπιστώθηκε διαφορετική σύνθεση των ιών. Κατά συνέπεια οι ερευνητές συμπέραναν ότι «είναι πιθανό πως το δεύτερο επεισόδιο να αποτελεί μια νέα μόλυνση». Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται ότι κάποιος πέθανε από επαναμόλυσνη.

Περιπτώσεις επαναμόλυνσης έχουν γίνει γνωστές ανά τον κόσμο με πιο πρόσφατη αυτή ενός 25χρονου στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης στη χώρα. Ο νεαρός χρειάστηκε μάλιστα νοσοκομειακή περίθαλψη τη δεύτερη φορά καθώς είχε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Σε αντίθεση με τη γυναίκα από την Ολλανδία ο άνδρας ανέπτυξε μετρήσιμα επίπεδα αντισωμάτων μετά την επαναμόλυνση.

Related Post