Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην υγεία

Αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης που αισθάνεται το άτομο

Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην ψυχική υγεία του ατόμου και μπορεί να σάς κάνει να ζήσετε περισσότερο.

Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health.

Η έρευνα συνέκρινε τα συμπεράσματα και τα δεδομένα πολλών άλλων μελετών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Science Daily.

Κάποια από αυτές ανέφερε ότι παρατηρήθηκε μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας ανθρώπων που είχαν εθελοντική δράση σε ποσοστό περίπου 20%.

Οι εθελοντές ανέφεραν ακόμη μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και αυξημένο αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης.

Η ανασκόπηση έγινε από την Dr Suzanne Richards του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου του Exeter υπό την αιγίδα του National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care in the South West Peninsula (NIHR PenCLAHRC).

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ποσοστά εθελοντισμού κυμαίνονται από 22,5% στην Ευρώπη, 36% στην Αυστραλία και 27% στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι εθελοντές συνήθως αναφέρουν αλτρουιστικά κίνητρα, όπως το «να προσφέρουν κάτι στην κοινότητά τους», ή να «υποστηρίξουν κάποιον οργανισμό ή φιλανθρωπικό σωματείο» που τούς έχει βοηθήσει. Ακόμη, για την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», ή «για να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο».

Οι επιδράσεις του εθελοντισμού, ωστόσο επάνω τους, είναι πιο βαθιές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν τονίσει τα οφέλη για την υγεία, όπως μακροζωία, καλύτερη ποιότητα ζωής, μείωση του άγχους και ταχύτερη ανάρρωση.

Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτά τα οφέλη στην υγεία με τον εθελοντισμό δεν έχει αποσαφηνιστεί. Κάποιοι υποθέτουν ότι τα φυσικά οφέλη εξηγούνται από το γεγονός ότι οι εθελοντές περνούν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι τους.

«Η συγκριτική έρευνά μας δείχνει ότι ο εθελοντισμός συνδέεται με βελτιώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν όντως ο εθελοντισμός είναι η αιτία» κατέληξε η Dr Richards.

http://www.newsbeast.gr

Related Post