Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά ακόμα και στο νηπιαγωγείο

Ένας υπνάκος μιας ώρας μετά το μεσημεριανό φαγητό βοηθάει τα μικρά παιδιά ηλικίας 3-5 ετών να συγκρατούν ό,τι έχουν μάθει στην προσχολική αγωγή, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Μελετώντας 40 παιδάκια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-Αμχερστ, είδαν ότι τα ευεργετικά οφέλη του μεσημεριανού ύπνου ως προς την τόνωση της μνήμης των μικρών εθελοντών ήταν εμφανή και την επόμενη μέρα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα ευρήματα της μελέτης τους υποδεικνύουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να είναι σημαντικός για τη διαμόρφωση του μηχανισμού της μνήμης και της διαδικασίας της μάθησης.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της δοκιμής τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν τα παιδιά απολάμβαναν έναν υπνάκο μιας ώρας μετά το φαγητό, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε απογευματινές δραστηριότητες τόσο την ίδια όσο και την επόμενη ημέρα, συγκριτικά με όταν δεν κατάφερναν να ξεκουραστούν το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, μετά τον ύπνο τα παιδιά φάνηκε να θυμούνται 10% περισσότερες πληροφορίες από ό,τι είχαν διδαχθεί νωρίτερα, σε σχέση με το τι θυμούνταν όταν δεν είχαν κοιμηθεί.

Οι ειδικοί κάλεσαν 14 παιδιά στο εργαστήριο ύπνου, όπου και μελέτησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φάνηκε λοιπόν, ότι ενόσω τα παιδιά ξεκουράζονταν περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονταν με τη διαδικασία της μάθησης και της αφομοίωσης νέων πληροφοριών παρουσίαζαν έντονη δραστηριότητα.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά τα παιδιά να θυμούνται τι είχαν μάθει νωρίτερα στην προσχολική αγωγή» αναφέρει χαρακτηριστικά η κύρια ερευνήτρια της μελέτης δρ Ρεμπέκα Σπένσερ.

«Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι ένας σύντομος υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενηλίκων, π.χ. γιατρών που κάνουν νυχτερινές βάρδιες» σχολιάζει από την πλευρά του ο δρ Ρόμπερτ Σκοτ-Τζουπ από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής στη Βρετανία, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στη μελέτη. «Ωστόσο μέχρι τώρα, δεν είχε εξεταστεί κάτι τέτοιο στην περίπτωση των μικρών παιδιών. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα, καθώς οι παιδικοί σταθμοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το αν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι ή όχι».

«Κάθε μέρα, τα παιδιά στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, αφομοιώνουν υπέρογκο αριθμό πληροφοριών. Για να είναι λοιπόν σε κατάσταση να το κάνουν αυτό, καλό θα είναι να κοιμούνται 11-13 ώρες το 24ωρο, προσφέροντας στο δραστήριο μυαλουδάκι τους τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να γεμίσει “μπαταρίες” ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη μεγάλη ημέρα» καταλήγει ο ειδικός.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Related Post