Ο συγκεκριμένος φορέας ειδικεύεται στη μεταφραστική έρευνα του καρκίνου και αποσκοπεί στην ανάπτυξη εργαστηριακών μεθοδολογιών και εφαρμογών κλινικού ενδιαφέροντος.
Οι συγκεκριμένες μέθοδοι εισάγονται στην κλινική πράξη με στόχο την ορθολογική διαχείριση των ασθενών και τον εξορθολογισμό του κόστους και των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει στήριξη στο έργο της καταπολέμησης του καρκίνου, χρηματοδοτώντας διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες στο Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center του πανεπιστημίου Northwestern.
Στόχος του είναι μεταξύ άλλων να ενδυναμώσει τη δράση των ερευνητών του, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν επείγοντα ζητήματα στους τομείς της βιολογίας του καρκίνου και της ογκολογίας με την εφαρμογή καινοτόμων θεραπευτικών διαδικασιών. Το ερευνητικό κέντρο Lurie είναι ένα από τα 47 εθνικά κέντρα για την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου στις ΗΠΑ, το οποίο τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης.
Καθοριστική είναι η συμβολή δύο Ελλήνων ομογενών της Αμερικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στη λειτουργία του Ιδρύματος. Ο λόγος για την Ελένη Μπούση και το Λεωνίδα Πλατανιά.
Οι δύο Έλληνες ενισχύουν το έργο του Ιδρύματος
Η κυρία Ελένη Μπούση είναι σύζυγος του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Δημήτρη Μπούση, ιδιοκτήτη της αλυσίδας παντοπωλείων, Cermak Fresh Market, η οποία εμπορεύεται τρόφιμα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Πουέρτο Ρίκο και το Μεξικό. Το ζεύγος Μπούση είναι γνωστό για τη φιλανθρωπική του δράστη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στηρίζοντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ το 2015 η Ελένη Μπούση ίδρυσε το Hippocratic Cancer Research Foundation, με σκοπό την ενίσχυση των ερευνών για τον καρκίνο.
Ο κύριος Λεωνίδας Πλατανιάς είναι διευθυντής του Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center. Στη διάρκεια της θητείας του έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του κέντρου, εισάγοντας προγράμματα μεταφραστικής έρευνας για τον καρκίνο. Ανέλαβε βοηθός διευθυντής το 2002 και προσωρινός διευθυντής τον Ιανουάριο του 2014. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακηρύχθηκε διευθυντής.
Ο Πλατανιάς έχει αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, με τουλάχιστον 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη σηματοδότηση λύσεων σε σχέση με τα καρκινικά κύτταρα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών, οι οποίες συμβάλουν στη θεραπεία κακοηθειών.