Πέτρες στα νεφρά: Τα 5 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε εκτός από τον πόνο

Τα ούρα περιέχουν άχρηστες ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό.

Αυτά συνήθως είναι σε διαλυμένη μορφή και έτσι αποβάλλονται με τα ούρα χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές όμως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, αυτά τα άλατα σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν λίθους.

Ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, διακρίνονται στα παρακάτω είδη:
 Λίθοι ασβεστίου, φλεγμονώδεις λίθοι, λίθοι ουρικού οξέος, λίθοι κυστίνης.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από πέτρες στα νεφρά, γεγονός που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλεται στην παχυσαρκία, στην ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού και στην κληρονομική προδιάθεση.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μία πέτρα στα νεφρά;

Ο πόνος που εκδηλώνεται στα πλευρά είναι το πρώτο σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο οργανισμός. Αν όμως οι πέτρες είναι μικρές, μπορεί να μην εκδηλώνουν πόνο.

Δείτε 5 άλλα σημάδια ότι κάτι πάει στραβά προκειμένου να αντιμετωπίσετε εγκαίρως την κατάσταση.

Αίμα στα ούρα
Λόγω της τραχιάς επιφάνειάς τους, οι πέτρες ερεθίζουν καθώς κινούνται το ουροποιητικό, προκαλώντας εκδορές και φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα, την γνωστή και ως ακαθάριστο αιματουρία. Σε άλλες περιπτώσεις, το αίμα στα ούρα σας μπορεί να διαγνωστεί μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις (μικροσκοπική αιματουρία).

Συχνοουρία
Ακόμη και αν οι πέτρες δεν μπλοκάρουν το ουροποιητικό, μπορεί να ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη. Αυτό προκαλεί επείγουσα ανάγκη ούρησης και συχνοουρία, ακόμη και αν η πρόσληψη υγρών παραμένει ίδια.

Πυρετός ή ρίγη
Αν η πέτρα στο νεφρό δημιουργεί επιμόλυνση στα ούρα (επειδή φράζει το νεφρό ή επειδή έχει και μικρόβια), είναι πιθανό να πάθετε πυελονεφρίτιδα, που εμφανίζεται με πόνο, υψηλό πυρετό και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Η πυελονεφρίτιδα είναι και η πιο επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μια πέτρα.

Πόνος κατά κύματα
Ο πόνος στη μία ή και τις δύο πλευρές του κορμού, κοντά στο σημείο που βρίσκονται τα νεφρά, οφείλεται συνήθως σε δυσλειτουργία των συγκεκριμένων οργάνων ή του ουροποιητικού. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι ο πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» από κάποιο άλλο ζωτικό όργανο, υποδεικνύοντας κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Ο πόνος λόγω της πέτρας στα νεφρά μπορεί να είναι πόνος που «απλώνεται» προς τα κάτω στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα, συμπεριλαμβανομένων των όρχεων. Συχνά εκδηλώνεται ως πόνος που «έρχεται κατά κύματα» και με ένταση που αυξομειώνεται. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο κατά την ούρηση, αν οι πέτρες κατεβούν στην ουρήθρα.

Ναυτία ή έμετος
Όταν η πέτρα βρίσκεται στην πύελο, φράζει την έξοδο των ούρων από τον νεφρό προς τον ουρητήρα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ούρων υπό πίεση μέσα στον νεφρό. Αυτή η κατάσταση (αύξηση της ενδονεφρικής πίεσης) εκδηλώνεται με κολικό του νεφρού που είναι και το κύριο σύμπτωμα της νεφρολιθίασης. Ο κωλικός του νεφρού είναι ένας έντονος και ανυπόφορος πόνος στην περιοχή του νεφρού, που δεν υποχωρεί σε κανένα σχεδόν παυσίπονο και συνοδεύεται από μετεωρισμό, τάση για εμετό και ενίοτε εμετό.

Related Post