Πέφτουν τα μαλλιά σου; 10 τροφές που πρέπει να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου για υγιή μαλλιά…

Τα πρώτα σημάδια φαίνονται συνήθως μετά το λούσιμο, αλλά και όταν χτενίζεσαι ή μαζεύεις τα μαλλιά σου κότσο για να κάνεις δουλειές. Ξαφνικά παρατηρείς πως τα μαλλιά σου έχουν αδυνατίσει και ο όγκος τους έχει μειωθεί. Τι μπορείς να κάνεις;

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί τους λόγους που προκαλούν τριχόπτωση και φτιάχνει τη λίστα με τα τρόφιμα που θα σου χαρίσουν πλούσια και λαμπερά μαλλιά.

Εποχική τριχόπτωση!

Το φαινόμενο ονομάζεται έτσι γιατί αφορά σε περιόδους όπου παρατηρείται σταθερά πιο αυξημένη απώλεια μαλλιών. Τέτοιες περίοδοι είναι κατ’ εξοχήν η Άνοιξη και ιδιαίτερα το Φθινόπωρο. Η τριχόπτωση μπορεί να διαρκέσει από ένα έως δύο μήνες και κατά κανόνα δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Πολλές φορές βέβαια το φαινόμενο της εποχικής τριχόπτωσης γίνεται πιο έντονο εξαιτίας λάθος διατροφικών επιλογών Για ποιους άλλους λόγους μπορεί να πέφτουν τα μαλλιά σου;

Εκτός όμως από την εποχή, στην τριχόπτωση μπορεί να συμβάλουν κι άλλοι λόγοι, ειδικά στις γυναίκες:

-Σημαντικός παράγοντας είναι οι ορμονολογικές μεταβολές.

-Σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε απότομη απώλεια βάρους ή τέλος

-Σε μακρές περιόδους κατά τις οποίες ένα άτομο κάνει αυστηρή δίαιτα.

Τα τρόφιμα που θα σώσουν τα μαλλιά σου

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς έχει δέκα τρόφιμα που αγαπούν τα μαλλιά σου και υπόσχονται να τους δώσουν πίσω το χαμένο τους όγκο και λάμψη:

1. Light γαλακτοκομικά: Προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί με χαμηλά λιπαρά όπως το La Vache Qui Rit® Light είναι πλούσια σε ασβέστιο, το απαραίτητο μέταλλο για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Επίσης περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης “whey” και “καζεΐνης” υψηλής βιολογικής αξίας.

2. Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ έλλειψη τους καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Η βιταμίνη C συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας, λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης. Μεγάλες ποσότητες των δύο βιταμινών έχουν επίσης το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

3. Φασόλια: Και όμως, τα μαυρομάτικα και τα κόκκινα φασόλια παρέχουν σημαντικές ποσότητες αμινοξέων στον οργανισμό, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των μαλλιών, καθώς επίσης και σιδήρου, ψευδάργυρου και βιοτίνης. Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στην σωστή ανακύκλωση των τριχών.

4. Πουλερικά: Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη καθιστά τροφές όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, άκρως ευεργετικές για την γενική υγεία της τρίχας. Όπως σημειώνουν αρκετοί δερματολόγοι, χωρίς την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης ή με πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, οι τρίχες δείχνουν αδύναμες και παρατηρείται έντονη τριχόπτωση.

5. Αυγά: Όπως και αν τα καταναλώσεις, τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή για τα μαλλιά, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, βιοτίνη και βιταμίνη Β12. Για να έχεις μια εικόνα, τέσσερα αβγά (πλούσια σε θειούχα αμινοξέα) σε εβδομαδιαία βάση είναι η ιδανική ποσότητα.

6. Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν δύο σημαντικά οφέλη: αφ\’ ενός αποτελούν «καλές» πηγές υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δεν ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα), αφετέρου παρέχουν «γενναίες» δόσεις ψευδάργυρου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Προτίμησε λοιπόν δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, νιφάδες βρώμης και καστανό ρύζι.

7. Μοσχαρίσιο κρέας: Το κόκκινο κρέας έχει όλα όσα έχουν απόλυτη ανάγκη τα μαλλιά σου. Γενναίες ποσότητες ψευδάργυρου, σιδήρου, χαλκού και φυσικά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωση. Εν ολίγοις το ιδανικό cocktail για την ενδυνάμωση της τρίχας και την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού μας.

8. Μύδια: Περισσότερο γνωστά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, τα μύδια φαίνεται πως μπορούν να συνεισφέρουν και στην υγεία των μαλλιών. Ο ψευδάργυρος που περιέχουν «τονώνει» την διαδικασία ανανέωσης της τρίχας.

9. Καρότα: Αποτελούν εξαιρετικής ποιότητα πηγές βιταμίνης Α, η οποία είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει εύθραυστα.

10. Σολομός: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τροφή ομορφιάς» αφού είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Τα ωμέγα -3 είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού, η οποία αποτελεί «βάση» για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Έλλειψη των λιπαρών αυτών από τον οργανισμό συνδέεται με ξηροδερμία και αρκετές φορές με έντονη τριχόπτωση.

Πηγή: tlife

Related Post