Πιο κοντά στο τέλος της μετάδοσης του AIDS!

Το τέλος του ιού AIDS φαίνεται να είναι κοντύτερα από ποτέ, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα ευρωπαϊκής έρευνας ανακαλύφθηκε θεραπεία που μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του.

Μετά από οκτώ χρόνια έρευνας, η οποία διεξήχθη σε 1.000 ομοφυλόφιλα ζευγάρια, όπου διατηρούσαν ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη, ο ένας σύντροφος ήταν φορέας και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για να τον καταπολεμήσει, δεν βρέθηκε ούτε μία περίπτωση μετάδοσης του ιού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιρετροϊκή αγωγή που χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω ερωτικής επαφής.

«Τα ευρήματα μας αποδεικνύουν ότι η χρήση αντιρετροϊκής αγωγής εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών», δήλωσε η Αλισον Ρότζερς, καθηγήτρια στο University College of London, που συμμετείχε στην έρευνα.

Σε παλαιότερη έρευνα, η οποία εξέταζε τη μετάδοση του ιού μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, είχε βρεθεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης βρισκόταν και πάλι στο μηδέν.

Η διεθνής ιατρική κοινότητα πιστεύει ότι η μάχη κατά του ιού, που από το 1980 μέχρι σήμερα ευθύνεται για πάνω από 35 εκατομμύρια θανάτους, βρίσκεται σε επισφαλές σημείο. Ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων πέφτει και οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή αυξάνεται, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός, καθώς 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό ετησίως.

Related Post