Ποιες τροφές προστατεύουν από την εμφάνιση άνοιας

Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένους.

Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 17.700 ενήλικες. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν συμπτώματα άνοιας, ενώ η ερευνητική ομάδα τους παρακολούθησε για 6 έτη.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που έφταναν τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είχαν χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας κατά το διάστημα των 6 ετών.

Ειδικότερα, η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου βρέθηκε να είναι 12% χαμηλότερη για όσους κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών, 14% χαμηλότερη για εκείνους που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και 25% χαμηλότερη για τους εθελοντές που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων καθημερινά.

Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων από τριών μερίδων λαχανικών ανά ημέρα, φάνηκε να σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές πιθανολογούν πως η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και συστατικά που ασκούν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αφού το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών, μέσω των οποίων τα φρούτα και τα λαχανικά ασκούν την προστατευτική τους δράση.

Εν τούτοις, τα ευρήματα της μελέτης, όχι μόνο τονίζουν τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά παρέχουν και πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα που απαιτείται για την προστασία της νοητικής λειτουργίας.

http://medicalnews.gr

Related Post