Ποιοι άνθρωποι κάνουν καλό στην υγεία μας;

Οι επιστήμη εξηγεί ότι οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα χρειαζόμαστε δίπλα μας ανθρώπους που να μας αγαπούν και να ενδιαφέρονται για εμάς. Όσο πιο ποιοτικές είναι οι σχέσεις μας μαζί τους, τόσο πιο θετικός είναι ο αντίκτυπος στην υγεία μας.

Τα αδέλφια
Σύμφωνα με έρευνα του Brigham Young University, η καλή σχέση με τα αδέλφια προστατεύει από κατάθλιψη, φοβίες και ενοχές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχετε αδελφή.

Τα παιδιά

Τι λένε οι έρευνες
Μεγάλος αριθμός ερευνών επιβεβαιώνει ότι η τεκνοποίηση προφυλάσσει το ενδομήτριο και ο θηλασμός από τον καρκίνο του μαστού. Πέρα από αυτό ωστόσο, γενικά παρατηρείται ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά είναι πιο συνεπείς στα ιατρικά check-up και πηγαίνουν πιο γρήγορα στον γιατρό όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας από τις γυναίκες χωρίς παιδιά. Το φαινόμενο του «υγιούς γονιού» φαίνεται όμως ότι επηρεάζει και τους μπαμπάδες. Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει και έρευνα από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη που δείχνει ότι άντρες που έχουν πολλά παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Πώς εξηγείται
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συχνά οι γονείς και ιδιαίτερα οι μαμάδες μετά την απόκτηση παιδιών προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες καθώς από τη μία φιλοδοξούν ν’ αποτελέσουν καλό πρότυπο για τα παιδιά τους και από την άλλη να διασφαλίσουν ότι θα ζήσουν περισσότερο ώστε να είναι κοντά σε αυτά.

Οι υποστηρικτικοί σύντροφοι

Τι λένε οι έρευνες
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι παντρεμένοι άντρες ζουν 10 χρόνια περισσότερο ενώ οι παντρεμένες γυναίκες 4 χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι οι ανύπαντροι ενώ όσο πιο πολύ διαρκεί ο γάμος τόσο πιο πιθανό είναι να φτάσουν οι δύο σύντροφοι τα 100. Επίσης αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μικρότερο ρίσκο καρδιακής προσβολής, καρκίνου, διαβήτη και πνευμονίας. Επίσης έχουν μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης, λιγότερο άγχος και φοβίες ακόμα και λιγότερα ατυχήματα, σύμφωνα με το London School of Economics.

Πώς εξηγείται
Ένας σύντροφός που μας αγαπά και ενδιαφέρεται για μας μπορεί να παίξει τον ρόλο της ζώνης ασφαλείας και να μας ενθαρρύνει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμφωνα μάλιστα με τους επικεφαλής της Mayo Clinic, το γεγονός ότι οι δύο σύντροφοι λύνουν από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μειώνει τα επίπεδα του καθημερινού στρες. Οι ειδικοί ωστόσο του Πανεπιστημίου του Cardiff επισημαίνουν ότι η ποιότητα της σχέσης παίζει ρόλο ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Εξηγούν δηλαδή ότι οι δύο σύντροφοί όντως ζουν περισσότερο όταν είναι παντρεμένοι, μόνο όμως όταν έχουν μια καλή και ικανοποιητική σχέση. Δεν είναι λοιπόν ο γάμος αλλά ο υποστηρικτικός σύντροφος αυτός που κάνει τη διαφορά.

Σουηδική έρευνα μάλιστα, επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στον γάμο μπορεί να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή στις γυναίκες επιβαρύνοντας συνολικά την υγεία τους.

Οι καλοί φίλοι

Τι λένε οι έρευνες
Οι δυνατές και ποιοτικές φιλίες μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 50%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard. Συγκεκριμένα οι επικεφαλής της έρευνας τονίζουν ότι τα άτομα που δεν έχουν φίλους έχουν μια επιβάρυνση στην υγεία τους όσο αν κάπνιζαν 15 τσιγάρα την ημέρα! Αυστραλιανή έρευνα από την άλλη, αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν αρκετούς φίλους έχουν 22% μικρότερο ποσοστό να πεθάνουν από ό,τι όσοι έχουν λιγότερους. Οι φιλικές επαφές ενδέχεται να «ρίχνουν» την πίεση, να βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό και να κρατούν χαμηλά ακόμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Humboldt State στην Καλιφόρνια. Αποτέλεσμα; Τα άτομα με υποστηρικτικούς φίλους έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα αλλά και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες ακόμα και να κρυολογήσουν.

Πώς εξηγείται
Το κουτσομπολιό, το γέλιο και τα αστεία που μοιραζόμαστε με τους φίλους αποτελούν δυνατά χαλαρωτικά που μας αποφορτίζουν από το στρες και ταυτόχρονα βελτιώνουν τη διάθεση. Από την άλλη, οι καλοί φίλοι ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας και μας ενθαρρύνουν στο να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο δίνοντάς μας κίνητρα ώστε να ενεργοποιηθούμε σε σωστές κατευθύνσεις. Επίσης μας βοηθούν να ξεπεράσουμε πιο εύκολα σοβαρές κρίσεις στη ζωή, όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο. Με την υποστήριξή τους, μας βοηθούν να αναρρώσουμε πιο γρήγορα ακόμα κι από σοβαρές ασθένειες. Πώς; Η επαφή μαζί τους συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό, οι οποίες βελτιώνουν την ψυχολογική μας διάθεση, γεγονός που βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίζει καλύτερα την ασθένεια. Παράλληλα, στους ανθρώπους που έχουν καλούς φίλους παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τέλος σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλοί φίλοι μπορεί να μας ενθαρρύνουν στο να κόψουμε το τσιγάρο, να χάσουμε βάρος αν χρειάζεται, να τρώμε πιο υγιεινά και να γυμναζόμαστε, ιδιαίτερα αν οι ίδιοι είναι υποστηρικτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

http://patrasevents.gr

Related Post