Ποιον κίνδυνο μειώνετε τρώγοντας γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή λόγω των συστατικών που περιέχει όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, το ασβέστιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Α.

Επιπλέον, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει, δρα προστατευτικά για το έντερο, ενώ φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. της ουροδόχου κύστης). Ωστόσο το γιαούρτι είναι ικανό να μειώσει έναν κίνδυνο που πολλοί δεν γνωρίζουν.

Σύμφωνα με έρευνα, τα οφέλη του γιαουρτιού είναι πολλά και για την ψυχική υγεία. Μελέτη έδειξε ότι μισό κεσεδάκι γιαούρτι επί τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης ιδίως στις γυναίκες.

Στη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια διατροφής και αξιολόγησης της ψυχικής κατάστασης. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 727 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι γυναίκες που καθημερινά έτρωγαν τουλάχιστον μισό κεσέ γιαούρτι (125 γραμμάρια) είχαν κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς θα μπορούσε το γιαούρτι να συσχετίζεται με την προστασία από την κατάθλιψη, προγενέστερες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο παχύ έντερο (μικροβιακή χλωρίδα ή μικροβίωμα του εντέρου) παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης από τα κέντρα του εγκεφάλου και το γιαούρτι είναι ένα από τα τρόφιμα που επηρεάζουν ευνοϊκά την χλωρίδα του εντέρου.

Related Post