Καυτερές ή γλυκές και πολύχρωμες περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, τη μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία. Αποτελούν δημοφιλή τροφή για πολλούς λαούς, από την εποχή κιόλας των αρχαίων Αζτέκων. Και πλέον, έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των ερευνητών, που αποκαλύπτουν τα σημαντικά τους οφέλη.
Πολύτιμα και χρωματιστά φυτοχημικά
Όλες οι πιπεριές, περιέχουν πολλά φυτοχημικά, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Πολλά από τα φυτοχημικά στις πιπεριές, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και έτσι μπορεί να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών.
Θα βρείτε πιπεριές σε πολλά χρώματα (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ακόμη και μοβ, καφέ και μαύρο). Κάθε χρώμα συνδέεται με μια διαφορετική οικογένεια φυτοχημικών. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνετε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, για να λαμβάνετε και τα αντίστοιχα οφέλη.
«Καίνε» το λίπος
Τόσο οι καυτερές, όσο και οι γλυκές πιπεριές, μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την απώλεια βάρους. Η έρευνα έχει δείξει ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές (τσίλι) την πικάντικη γεύση τους και η οποία τονώνει τον μεταβολισμό μας, εμποδίζει τη δημιουργία λίπους. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια ένωση σε μερικές γλυκές πιπεριές (που ονομάζεται CH-19 Sweet), που μοιάζει με την καψαϊκίνη, παρέχει παρόμοιες θετικές μεταβολικές επιδράσεις, χωρίς μάλιστα να μας «καίει».
Ελέγχουν τη χοληστερόλη
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, έδειξε ότι η προσθήκη καυτερής πιπεριάς στην καθημερινή μας διατροφή, μπορεί να προστατεύσει από τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα, σε σύγκριση με την κατανάλωση μιας πιο ήπιας διατροφής (όσο πιο καυτερή είναι η πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει).
Καταπολεμούν την αρθρίτιδα
Μισό φλιτζάνι (125 ml) ψιλοκομμένες κόκκινες ή κίτρινες, γλυκές πιπεριές, έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη C (και οι πράσινες πιπεριές περιέχουν επίσης). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που λάμβαναν λιγότερη βιταμίνη C, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν φλεγμονώδη αρθρίτιδα, σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν περισσότερη.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Η έρευνα αναφέρει ότι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά δύο ή περισσότερες μερίδες τροφών που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 17%. Γιατί; Η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα προστατευτική, έναντι του καρκίνου του μαστού που δεν χρειάζεται οιστρογόνα για να αναπτυχθεί.
Κάνουν καλό στην καρδιά και προλαμβάνουν τo εγκεφαλικό επεισόδιο
Οι πιπεριές περιέχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ένα φλιτζάνι (250 ml) ψιλοκομμένες πιπεριές, έχει το 36% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6 και το 10% φυλλικού οξέος (επίσης μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β). Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν 35% και 7%, αντίστοιχα και οι κίτρινες πιπεριές, 20% και 10% αντίστοιχα.
Σε μια ιαπωνική μελέτη, συμμετείχαν περισσότερες από 35.000 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσο μεγαλύτερη ήταν η διαιτητική πρόσληψη σε φυλλικό οξύ και Β6, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές νόσους, για τις γυναίκες.
(Πηγή: Ναυτεμπορική)