ΠΟΥ: Επιταχύνει η πανδημία του κορωνοϊού- Σε νέα και επικίνδυνη φάση ο κόσμος

Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνει, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάνοντας λόγο για μια «νέα και επικίνδυνη φάση».

Την Πέμπτη αναφέρθηκαν στον Οργανισμό πάνω από 150.000 νέα κρούσματα, τα περισσότερα σε μία ημέρα έως τώρα, δήλωσε ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα κρούσματα ήταν στην Αμερική, ενώ μεγάλοι ήταν οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τη νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, σημείωσε.

«Ο κόσμος είναι σε μια νέα και επικίνδυνη φάση», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι έχουν απηυδήσει με την παραμονή στο σπίτι. Είναι κατανοητό ότι οι χώρες θέλουν να ανοίξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους. Αλλά ο ιός ακόμη εξαπλώνεται γρήγορα, είναι ακόμη θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ακόμη ευάλωτοι», υπογράμμισε ο Γκεμπρεγεσούς.

Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει προσεκτικά και με οδηγό τα στοιχεία, τόνισε από την πλευρά του ο Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για ένα δεύτερο κύμα. Νέες εστίες δεν σημαίνουν απαραίτητα δεύτερο κύμα, αλλά δεύτερη κορύφωση είναι πιθανή σε ένα κύμα», τόνισε ακόμη.

Ο Γκεμπρεγεσούς απεύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες και τους πολίτες «να δείξουν ισχυρή επαγρύπνηση» και να εφαρμόζουν τις βασικές οδηγίες προστασίας. «Συνεχίστε να τηρείτε αποστάσεις από τους άλλους. Μείνετε σπίτι αν αισθάνεστε άρρωστοι. Συνεχίστε να καλύπτετε στόμα και μύτη όταν βήχετε, φορέστε μάσκα όπου είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα χέρια σας», ανέφερε.

«Συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να επικεντρωθούν στα βασικά: βρείτε, απομονώστε, κάνετε έλεγχο και αντιμετωπίστε κάθε περίπτωση. Εντοπίστε και βάλτε σε καραντίνα κάθε επαφή», συμπλήρωσε.

Οι ευάλωτοι θα υποφέρουν περισσότερο. Όλες οι χώρες, φτωχές και πλούσιες έχουν πληθυσμούς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά και να πεθάνουν, τόνισε ο Γκεμπρεγεσούς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. «Είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο, γιατί συχνά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καταφύγιο, νερό, τροφή, υγιεινή και υγειονομικές υπηρεσίες», ανέφερε σχετικά. {https://www.lifo.gr}

Related Post