Προσωπικότητα: Ποια στοιχεία μάς χαρίζουν μακροζωία

Η προσωπικότητά επηρεάζει τις σχέσεις και την καριέρα μας, όμως οι επιστήμονες δηλώνουν πως ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα μπορεί να μας χαρίσουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.

1. Ευσυνειδησία
Πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε περίοδο 80 ετών φανερώνουν πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ευσυνειδησίας του ατόμου και του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής. Τα άτομα που διαθέτουν επιμονή, σαφείς στόχους και υπευθυνότητα τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια. Ο λόγος; Τα άτομα αυτά φροντίζουν περισσότερο για την υγεία τους και αποφεύγουν τους κινδύνους, ενώ διατηρούν πιο υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους.

2. Χιούμορ
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging, ερευνητές από το Κολλέγιο Ιατρικής Albert Einstein και το Πανεπιστήμιο Yeshiva διαπίστωσαν ότι το γέλιο συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία. Η θετική στάση για τη ζωή μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με περισσότερο χιούμορ κι όταν γελάμε, ζούμε περισσότερο.

3. Κοινωνικότητα
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο επιστημονικό έντυπο PloS Medicine τονίζει ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί βοηθούν στη μακροζωία σε ποσοστό 50%. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι η κοινωνικότητα δεν ωφελεί μόνο στην καλή ψυχική υγεία αλλά και στη μακροζωία.

4. Αισιοδοξία
Η μελέτη που αναγνώρισε το χιούμορ ως παράγοντα της μακροζωίας έδειξε επίσης πως και η αισιοδοξία συμβάλλει σημαντικά στη διάρκεια ζωής. Οι υπερήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν γενικότερα την τάση να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και να μην εστιάζουν στα ασήμαντα πράγματα.

5. Εξωστρέφεια
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου Γηριατρικής έδειξε ότι τα άτομα που είναι πιο ανοιχτά και παράλληλα δεν πάσχουν από νευρώσεις ζουν περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή καταφέρνουν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το στρες ενώ έχουν δυνατές φιλίες και φροντίζουν τον εαυτό τους.

http://www.onmed.gr

Related Post