Πως θα μάθω το παιδί μου να τρώει λαχανικά;

Συγκεκριμένα, τα λαχανικά λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, μειώνουν την απορρόφηση λίπους και ρυθμίζουν το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο ότι αυξάνουν τον κορεσμό και ικανοποιούν γρήγορα το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες φαγητού, αλμυρά και γλυκά σνακ. Επίσης, τα λαχανικά χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε νερό ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισμού και ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών (λυκοπένιο, β-καροτένιο, βιταμίνη C, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), τα οποία δημιουργούν ασπίδα προστασίας και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού προφυλλάσοντας τους μικρούς μας φίλους από ιώσεις και κρυολογήματα. Τα λαχανικά είναι πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας και δεν περιέχουν λίπος και χοληστερόλη.

Ποια λαχανικά να προτιμώ; Δεν υπάρχει ιδανικό λαχανικό, όλα ανεξαρτήτου χρώματος είναι εξίσου υψηλής θρεπτικής αξίας. Τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε μορφή: φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή ακόμη και σε μορφή χυμού. Δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση εποχιακών λαχανικών και προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος: δεν τα βράζουμε πολλές ώρες διότι χάνουν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Είναι καλύτερα να προτιμάμε το μαγείρεμα στον ατμό, να τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και να τα ραντίζουμε με λεμόνι, έτσι ώστε να μην μειώνεται η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.

Πως θα αναγνωρίζω αν τα λαχανικά είναι φρέσκα; Η ζωηρότητα των χρωμάτων και η έντονη μυρωδιά είναι σημάδια της φρεσκάδας των λαχανικών, ενώ κιτρινισμένα και μαραμένα λαχανικά σημαίνει ότι είναι «πολυκαιρισμένα». Ένα απλό σημείο φρεσκάδας είναι η ρίζα των λαχανικών, η οποία στα φρέσκα έχει το φυσιολογικό της χρώμα, είναι δροσερή, ενώ όσο περνάει ο καιρός μαυρίζει και αφυδατώνεται. Να αποφεύγετε τα λαχανικά που έχουν όλα ο ίδιο μέγεθος, το ίδιο χρώμα και το ίδιο βάρος.

Πως θα μάθω το παιδί μου να τρώει λαχανικά; Δημιουργήστε πολύχρωμες σαλάτες με διάφορα λαχανικά και νοστιμίστε και νοστιμίστε ακόμη περισσότερο με μπαλσάμικο και μέλι ή κάποια σως με γιαούρτι/άνιθο ή μαγιονέζα λάιτ ή μουστάρδα. Καλή και νόστιμη εναλλακτική είναι τα ψητά λαχανικά, ο πουρές λαχανικών ή τα βραστά λαχανικά. Επίσης, δημιουργήστε πολυσαλάτες με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σουσάμι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κοτόπουλο, όσπρια, καλαμπόκι.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day..gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφής.

http://www.thebest.gr

Related Post