Στο μικροσκόπιο έρευνας το «καφέ λίπος»

Ένα άγνωστο στους περισσότερους είδος λίπους που έχουμε στο σώμα μας, το «καφέ λίπος», του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι φαιός λιπώδης ιστός, φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία και για τον λόγο αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο επιστημόνων από τη Θεσσαλία που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης που θα μπορέσει να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ, αυξάνοντας τον μεταβολισμό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το «καφέ λίπος» επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει στους ενήλικες μόλις το 2009. Βρίσκεται πίσω από το στήθος και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τη υγεία μας γιατί προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση του σωματικού βάρους. Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος στον άνθρωπο δημιουργεί προβλήματα υγείας και γι’ αυτό η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης του είναι πολύ σημαντική.

Έτσι, τους επόμενους μήνες, στα Τρίκαλα θα διεξαχθεί σχετική επιστημονική έρευνα, από το ΤΕΦΑΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής. Στην έρευνα συμμετέχουν και οι υποψήφιοι Διδάκτορες Angelica Valente και Πέτρος Ντίνας.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φλουρής, πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αυξήσουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους έτσι ώστε μπορέσουν να αυξήσουν το μεταβολισμό ανθρώπων με υπερβολικό σωματικό βάρος. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, διευκρινίζει ο κ. Φλουρής, προτάθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Harvard ότι η άσκηση ίσως μπορεί να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους.

Η μελέτη σκοπεύει να εξιχνιάσει αν διαφορετικοί τύποι άσκησης (π.χ. άσκηση αντοχής ή βάρη) μπορούν να μετατρέψουν μέρος του λευκού λίπους σε καφέ λίπος και να αυξήσουν το μεταβολισμό.

Η μελέτη πήρε την κωδική ονομασία «BATMAN» από τα αρχικά του «Brown Adipose Tissue of MAN», δηλαδή «ο φαιός λιπώδης ιστός του ανθρώπου». Στη μελέτη θα λάβουν μέρος περίπου 60 Τρικαλινοί, οι οποίοι ή θα γυμναστούν για δύο μήνες σε τρία γυμναστήρια της πόλης που ευγενικά θα παρέχουν τις εγκαταστάσεις τους αφιλοκερδώς για την διεξαγωγή της μελέτης.

Οι ερευνητές συλλέγουν από τους εθελοντές πληθώρα στοιχείων για το μεταβολισμό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τη φυσική κατάσταση και το λευκό και καφέ λίπος, σε όλη τη διάρκεια των 4 μηνών που διαρκεί η μελέτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η άσκηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση του μεταβολισμού, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα του Δρα Φλουρή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί της ιδιότητας του καφέ λίπους για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα άσκησης που θα στοχεύει στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Αυτό θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση του μεταβολισμού και τη μείωση της παχυσαρκίας με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Πολλές από τις μελέτες μας, όπως αναφέρει ο Δρ. Φλουρής, έχουν δείξει ότι η συχνότητα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται «με αποτέλεσμα να είμαστε, δυστυχώς, ανάμεσα στους πρωταθλητές πλέον σε παγκόσμια κλίμακα».

«Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας, ενώ η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει επίσης έως κάποιο βαθμό. Και οι δύο αυτοί παράγοντες (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κακή διατροφή) απορρέουν άμεσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι, ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα έχουν θετικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία» καταλήγει ο κ. Φλουρής.

http://medicalnews.gr

Related Post