Συνεχείς οι έλεγχοι για την ασφάλεια των αλιευμάτων

Ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο προστασίας του καταναλωτικού κοινού και προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τη Δημόσια Υγεία μετά τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ξεκινώντας από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν δείγματα ζώντων οστράκων από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού, τα οποία χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων.

Τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους επί των πρώτων δειγμάτων, σε ότι αφορά στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), ήταν αρνητικά. Η έρευνα συνεχίζεται.

Συνεχείς είναι επίσης οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής.

Σε ότι αφορά τα αλιεύματα «ελεύθερης» αλιείας, μετά από εντολή του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κ.λπ.)

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων.

Τη Δευτέρα 25/9 το πρωί, τέλος, ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Υπουργείο με τους αλιευτικούς φορείς της περιοχής.

Related Post